MADENMO: DEPREM YETMEDİ, ŞİMDİ DE SEL FELAKETİ!

15.03.2023

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 15 Mart 2023 tarihinde "Deprem Yetmedi, Şimdi De Sel Felaketi!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

DEPREM YETMEDİ, ŞİMDİ DE SEL FELAKETİ!

İKTİDAR BİLİMİ, MÜHENDİSLİĞİ VE PLANLAMAYI REDDEDEREK ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Depremin ardından bugün, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya’da meydana gelen sellerde şu ana kadar gelen bilgilere göre 5 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 10 yurttaşımız kaybolmuş, yaralanmalar ve mal kayıpları yaşanmıştır. Selde başta çadır kentler olmak üzere çok sayıda yaşam alanı etkilenmiş durumdadır. Yaşananlar nedeniyle halkımıza başı sağlığı diliyor, geçmiş olsun diyoruz.

AKP iktidarı, tek adam rejimi, yürüttüğü akıl dışı, bilim karşıtı, halk düşmanı politikalarla, yetersiz ve yanlış mevzuat, çarpık ve plansız kentleşme, denetimsiz yapılaşma vb. uygulamalar aracılığıyla yandaşlarına çıkar sağlamış, ancak halkı göz ardı etmiştir. Sonuçta; 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde on binlerce yurttaşımız yaşamını yitirmiş, telafisi imkânsız zararlara neden olunmuş, 100 milyar doları bulan ekonomik tahribat söz konusu olmuştur. Depremde yitirdiğimiz yurttaşlarımızın acısı henüz tazeyken, bütün bu acıların üzerine şimdi de sel sorunuyla karşı karşıya kalınmıştır.

İktidar hiçbir felaketten ders almamakta inat etmektedir. Toplumun ihtiyaçlarını gözeterek olması gereken çözümleri üretmek yerine, rant peşinde koşmakta, işin kolayına kaçarak yeni sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Depremde ortaya çıkan enkaz molozlarının sulak alanlara, tarım alanlarına boşaltılması, daha enkazlar kaldırılmadan yeni yapılaşma çabalarına girilmesi gibi eylemler gelecekte yeni sorunlara yol açacaktır. Bunun son örneği; akarsu yataklarına kurulan çadır kentlerde sel sorunuyla karşı karşıya kalınmış, yeni acıların yaşanmasına yol açılmıştır.

Bir kez daha söylüyoruz; bütün bu felaketlerde, yaşanan acılarda, ölümlerde bilimin kurallarına, mühendisliğin ve planlamanın ilkelerine uymayan, tek motivasyonu rant olan AKP iktidarı suçludur. Başta TMMOB ve bağlı meslek odaları olmak üzere akademik meslek örgütlerini dikkate almadan yürütülecek her faaliyet yeni acılar yaşanmasına neden olacaktır.

Bir kez daha halkımıza başsağlığı diliyor, geçmiş olsun diyoruz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası