MADENMO: İSTANBUL CEBECİ TAŞ OCAKLARI ALARM VERİYOR!!! YETKİLİLERE DUYURULUR

04.07.2014

Maden Mühendisleri Odası, Cebeci taş ocakları çalışma koşullarında iyileştirme yapılmadığı takdirde olası kazalara dikkat çekmek amacıyla 4 Temmuz 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

İstanbul‘ da sürdürülen Havaalanı, 3. Köprü, otoyollar ve bağlantı yolları gibi mega projeler ile kentsel dönüşüm kapsamında yapılaşma için gerekli agrega ihtiyacı nedeniyle Avrupa yakasının vazgeçilemeyen üretim noktası olan Cebeci Bölgesi, mevcut koşulları ile iş güvenliği konusunda alarm vermektedir. Cebeci taş ocakları mevkiinde özel sektöre ait olan bir taş ocağında 29 Haziran 2014 tarihinde meydana gelen heyelanda 2 işçi yaşamını kaybetmiş, 1 işçi de yaralanmıştır. İstanbul Şubemiz tarafından oluşturulan bir heyet tarafından oluşturulan bir heyet tarafından olayın meydana geldiği taş ocağında yapılan incelemede kazanın kademe oluşturulmamış olan ocak aynasında meydana gelen heyelan sonucunda gerçekleştiği saptanmıştır.

MİGEM İzleme Daire Başkanlığı tarafından 01.11.2012 tarihinde Cebeci Taşocakları mevkiinde bulunan 15 işletmeye gönderilen yazıya istinaden "Yeniden Yapılandırma Projesi" yapılması istenmiştir. İstanbul Üniversitesi tarafından yapılarak MİGEM‘e teslim edilmiş olan proje bugüne kadar hayata geçirilmemiştir.

İstanbul Avrupa yakasının ihtiyacı olan agreganın %25-30 gibi büyük bir kısmını karşılayan Cebeci köyü civarındaki KB-GD yönünde uzanan havza, 1 km. genişliğinde, 5 km. uzunluğunda 5 km2‘lik bir alana sahip olup, 243 hektarlık alanda bulunan 12 kalker ve 3 kumtaşı ocağında yaklaşık 700 işçi ile üretim yapılmaktadır.

Bu koşullarda çalışmaların devam etmesi durumunda, faaliyet gösteren tüm işletmelerde her an benzer kaza!!ların yaşanması kaçınılmazdır.

Bu nedenledir ki Cebeci taş ocakları mevkiinde benzeri kazaların yaşanmaması için Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘nü, İstanbul Valiliği‘ni, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘nı ve ilgili tüm kurum ve kuruluşları meydana gelebilecek ölümlerin engellemesi amacıyla görevlerinin gereğini yapmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla;