METEOROLOJİMO: AVRUPA’YI ETKİLEYEN SICAK HAVA DALGASI İLE İLGİLİ GÜNCELLEME...

20.07.2022

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 20 Temmuz 2022 tarihinde Avrupa'yı etkileyen Sıcak Hava Dalgası üzerine bir basın açıklaması yaptı.

18 Temmuz 2022 Avrupa sıcak hava dalgası güncellemesi. Bir sıcak hava dalgası şu anda Avrupa’nın büyük bir kısmını farklı ölçeklerde ama yine de çok yüksek yoğunluk seviyelerinde etkiliyor. Etkilenen ülkelerin her birinin ulusal meteoroloji servisleri kendi ülkeleri için gerekli bilgi ve uyarıların yayınlanmasından sorumludur. Aşağıdaki açıklama sadece mevcut duruma genel bir bakış sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu harita, 18 Temmuz 2022’de 00 UTC’den itibaren 18 saatlik 500 hPa jeopotansiyel yükseklik (konturlar) ve 850 hPa sıcaklık tahminini göstermektedir.

Yavaş hareket eden yüksek basınçlı bir bölge, Kuzey Afrika’dan batı ve orta Avrupa’nın bazı bölgelerine sıcak hava taşıdı ve hala da taşımaya devam ediyor. Sıcak hava kuzeye doğru hareket ediyor, önce Portekiz, İspanya, Fransa, şimdi de Birleşik Krallık’ı etkiliyor. Yakında Benelüks ülkeleri ile batı Almanya, İsviçre ve kuzey İtalya’ya ulaşacak.. Bu hafta boyunca etkilenen alanlarda yerel/bölgesel sıcaklık rekorlarının kırılması beklenmektedir.

Bu alanların çoğunda son birkaç haftadaki gözlenen düşük yağış oranlarının da etkisi ile birlikte, İber Yarımadası ve Fransa’da da gözlemlendiği gibi yüksek bir orman yangını riskine yol açmıştır. ve açmaya devam etmektedir. Sıcak hava dalgası ayrıca çok yüksek ozon seviyeleri ile de ilişkilidir.

Söz konusu sıcak hava dalgası en az üç hafta önceden tahmin edildi, ancak geçen haftaya kadar sıcak hava dalgasının kapsamı ve şiddeti hakkında önemli bir belirsizlik olduğunu da belirtmeliyiz..

TMMOB METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI