SOMA’DA İNCELEME YAPILABİLMESİ İÇİN ÇSGB’YE YAZI GÖNDERİLDİ

15.07.2015

TMMOB ve TTB tarafından Soma maden faciası sonrası maden ocağında yapılmak istenen incelemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izin verilmemesi üzerine açılan davada Bakanlık kararının iptal edilmesine ve mahkeme kararının üzerinden 30 gün geçmesine karşın incelemeye izin verilmesi yönünde somut bir adım atılmaması üzerine TMMOB tarafından 15 Temmuz 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazı gönderildi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
MAKAMINA

ANKARA

Konu             : Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin 11.03.2015 tarih 2014/ 1716 Esas, 2015/188 sayılı kararın yerine getirilmesi istemidir.

Bilindiği üzere, Birliğimiz ve Türk Tabipleri Birliği,  Soma faciasının hemen akabinde facianın neden analizini yapabilmek için Bakanlığınca üyelerimizden oluşan heyetin görevlendirilmesi ve her türlü bilgi ve belgeye erişimin sağlanmasını talep etmiştik. Bakanlığınız bu talebimizi reddetmesi üzerine, bu ret işlemi dava konusu edilmiştir. Yargılama sonucunda Ankara 12. İdare Mahkemesi işlemin iptaline karar vermiştir. İptal kararının üzerinden 30 gün geçmesine karşın Bakanlıkça somut bir işlem yapılmamıştır.

Anayasa’nın 138. maddesi, “yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” kuralını koymuştur. Yine aynı şekilde İdari Yargılama Usulü Yasası’nın 28. maddesi, “Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez.” biçiminde emredici kural koymasına ve kararın tebliğ tarihi üzerinden 30 gün geçmesine karşın, Bakanlığınızca kararın uygulanması yönelik bir işlem yapılmamıştır.

Sonuç olarak, yargı kararlarının uygulanması kamu düzenine ilişkin olup,  kararın uygulanmasının  –kanunun suç saydığı- daha fazla gecikmeye neden olmaksızın yerine getirilmesini talep etmek zorunlu olmuştur.

Gereğini arz ederiz.

Saygılarımızla,

Dersim GÜL
Genel Sekreter