SOMA’DA İNCELEMEYE İZİN VERMEYEN BAKANLIK MAHKEME KARARI SONRASI TMMOB VE TTB TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

14.07.2015

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin Soma’da yaşanan maden faciası ile ilgili rapor hazırlamak üzere maden ocağında inceleme için yaptığı başvuruyu reddeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB)’nın bu kararının yargı tarafından iptal edilmesi üzerine ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı meslek birlikleri ile 13 Temmuz 2015 tarihinde bir araya geldi.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda yapılan toplantıya, İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Özçakır, İş Başmüfettişleri Oya Necla Kurtaran, Uğur Yazıcı, İş Müfettişi Alpaslan Kılıçarslan ve İş Müfettişi Servet Gürer’in yanı sıra TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Bedri Tekin, TMMOB Avukatı Nurten Çağlar Yakış, TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, TTB Avukatı Mustafa Güler ve TTB’den Selçuk Atalay katıldı.

Toplantıda, mahkeme kararı sonrası atılabilecek somut adımlar değerlendirildi. TMMOB ve TTB temsilcileri, mahkeme kararında yer aldığı şekilde meslek birliklerince oluşturulacak heyetin inceleme yapabilmesi için Bakanlık tarafından tanınması ve her türlü bilgi, belgeye erişimin sağlanması talebinde bulundu. Bakanlık yetkilileri ise konunun Bakana iletileceğini belirttiler.

TMMOB ve TTB, isyeri hekimliği, maden, elektrik, jeoloji, makine, kimya mühendislerinden oluşturulacak uzman bir inceleme heyeti ile Manisa ili, Soma ilçesi, Eynez mevkiinde bulunan yeraltı kömür ocağında, 13 Mayıs 2014 Salı günü yaşanan facianın neden analizini yaparak rapor hazırlamak hususunda maden ocağında, eklentilerinde, facia ile ilgili kamu ve özel kuruluşlara ait her türlü bilgi, belge ve kayıtlar üzerinde gerekli incelemeleri yapabilmek için görevlendirme yapılması talebinde bulunmuş ancak bu talep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca reddedilmişti. TMMOB ve TTB’nin açtığı dava sonucu Bakanlığın bu kararı Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.