TMMOB KIRKLARELİ İKK: DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN

08.06.2023

TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu "Dünya Çevre Günü" dolayısıyla 5 Haziran 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Örgütü‘nün, 1972 yılında Stockholm‘de düzenlediği “Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı”nda 5 Haziran tarihinin "Dünya Çevre Günü" olması oybirliği ile kabul edilmiştir. O tarihten bu güne kadar her yıl 5 Haziranda Dünya Çevre Günü farklı bir tema ile kutlanmakta, çevreye ilişkin bazı konular ve çevre sorunları gündeme taşınmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesinde “Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek” güvence altına alınmış olup ayrıca her yurttaşa ve devlete çevreyi koruma ödevi de yüklenmiştir.

Gezegenimizde, çevre sorunları artmaya devam ederek su kirliliği, toprak kirliliği, hava kirliliği ve atıklar sorunlarının birleşmesi, sonuçta iklim değişikliği gibi birçok önemli sorunu beraberinde büyütmüştür. Dünyamızda yaygınlaşan kirlilik/kirleticiler; başta insanlar olmak üzere tüm çevreyi ve doğayı tehdit eder duruma gelmiştir.

Daha fazla kazanma hırsının insanlığı ve canlı-cansız tabiatın geleceğini tehdit ettiği gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuz günümüzde; gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek sadece insanlar için değil, taşı, toprağı, kısaca tüm doğa için yaşamsal varoluş mücadelesine dönüştüğü gerçeğini de akıldan çıkarmadan, ekolojik bir krize dönüşen çevre sorunlarının çözümünde, bütüncül ve kamusal politikaların, üretilmesi zorunluluğu açıktır.

Bu kapsamda çevre politikalarının; sanayi, tarım, enerji, ulaşım ve kentleşme politikalarıyla bütüncül olarak ele alınması zorunlu bulunmaktadır. Bilime, doğaya aykırı yasal düzenlemelerle ile ülkemiz bir karlı yatırım alanı olarak sunulmakta ve sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, dereler, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleterek, çevrenin yok edilmesi yönünde yoğun uygulamalar görülmektedir. Bu alanlarda kamusal yarar gözetilmeksizin, sadece kişi veya bazı grupların çıkarına yarar biçimde kar hırsıyla tahrip edilmenin önü açılmaktadır. Kıyı Kanunu, Mera Kanunu ve Zeytincilik Hakkındaki Kanunda yapılan veya yapılmaya çalışılan değişiklikler ile madenler, tarım, hayvancılık, denizcilik ve çevreyi, plansız bir sanayileşme ve çarpık kentleşme uğruna heba edecek nitelikteki düzenlemeler bunun tipik örnekleridir.

Kar hırsı ile yapılan orman tahripleri, zeytin alanlarının madenlere açılması suretiyle toprağı kirleten plansız maden işletmeciliği, kümülatif değerlendirmeler; havza bazlı çalışmalar gözetilmeden yapılan  “yatırımlar” çevre ve kentlerde yaratılan rantla ülkemizin geleceği yok edilmektedir. Termik santrallerin yaratacağı çevresel kirlilik, denizlere, nehirlere, yeraltı sularına, tarıma, yöredeki koruma altında bulunan kültür ve tabiat varlıklarına olumsuz etkileri; Altın madenlerinin, taş ocaklarının topraklarımıza, yeraltı sularına,  tarım arazilerine  etkileri; Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) yöredeki canlı yaşamına, sosyal dokuya ve çevreye etkileri ile ilgili kümülatif çevresel etki değerlendirmesi konusu gözetilmemesi yaşam alanlarını yaşanır olmaktan uzaklaştırmaktadır.

Çevre sorunları ve iklim krizi siyaset üstü bir mücadele olup, başta bilim insanları olmak üzere, siyasetçilerin, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun tüm dinamik kesimlerinin bir an önce uyum içerisinde birlikte harekete geçmesi ve kendi yetki alanları içinde somut adımlar atmaya başlaması gerekmektedir. Daha fazla rant için doğayı hiçe sayan politikalardan vazgeçilmeli, geri dönüşü olmayan bir noktaya varılmadan, gelecek nesillere, çocuklarımıza yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için çevre sorunlarının çözümünde ivedi ve etkili adımlar atılmalıdır.

Daha fazla kâr ve sömürü için çevreyi hiçe sayan politikalardan vazgeçilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda toprağımıza, suyumuza, havamıza, kıyılarımıza, meralarımıza, ormanlarımıza kısaca tüm yaşam alanlarımıza birlikte sahip çıkmak dileği ile daha iyi yarınlar için mücadelemize hep birlikte devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TMMOB KIRKLARELİ İl KOORDİNASYON KURULU