YENİ AKİT GAZETESİNE TEKZİP GÖNDERİLDİ

15.07.2015

Yeni Akit Gazetesi’nin 07.07.2015 tarihli sayısının 1. ve 12. sayfasında yer alan “TMMOB 60 yıldır denetlenmiyor” başlıklı habere 14 Temmuz 2015 tarihinde tekzip gönderildi.

Tekzip ve Yanıt Metnidir

07.07.2015 tarihli Yeni Akit Gazetesi’nin 1. ve 12. sayfasında Mücahit Gündoğdu, Ekrem Şahan, Ömer Akkaya tarafından kaleme alınan “TMMOB 60 yıldır denetlenmiyor” başlığı ile TMMOB’ye saldırmak ve itibarsızlaştırmak için gerçeğe aykırı haber yapılmıştır.

Anılan yazıda;

1. “TMMOB'nin 60 yıldan bu yana Bayındırlık Bakanlığı tarafından denetlenmediği” iddiası doğru değildir. TMMOB, 1954 yılında kurulduğunda anayasal bir kuruluş değildi, 1961 Anayasası’nda anayasal bir kuruluş olarak kabul edilmiş ancak merkezi idarenin denetimi dışında tutulmuştur. Yani, 1982 Anayasası’na kadar merkezi idarenin denetimi dışında, demokratik esaslara uygun işleyişini sürdüren TMMOB ve diğer meslek kuruluşları 12 Eylül Anayasası ile Bakanlığın vesayet denetimine tabi tutulmuştur. 1982 tarihinden bu yana darbe yönetimi dahil AKP dışında hiçbir hükümetin TMMOB’yi denetlemek aklına dahi gelmemiştir. Kaldı ki, Sayın Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez Devlet Denetleme Kurulu’na vermiş olduğu talimatla meslek kuruluşlarını denetlemiştir. Devletin en yüksek kurumu tarafından yayınlanan bu raporda, TMMOB’nin gelir, giderini ve tüm faaliyetlerini görmeniz mümkündür.

2. TMMOB ve diğer meslek örgütleri genel bütçe içinde yer almazlar, yani devletten para almazlar. Kendi bütçelerini Genel Kurullarında belirler, ana gelir kaynakları üye aidatlarıdır. Bu nedenle, Sayıştay’ın denetimine tabi değildirler. Haberi yapanların amacı topluma doğru bilgi vermek ise Sayıştay Kanunu’nun 4/a maddesine bakmaları yeterli idi. Aslında, haberde ismi mahfuz tutulan Sayıştay üyesinin, Sayıştay Kanunu’ndan bihaber olmasının haber değeri olduğunu  belirtmek gerekecektir.

3. 12 Eylül hukukunun vesayetçi denetimine sözde karşı çıkan bir anlayışın iktidar vesayetini kurmak için yine 12 Eylül hukukuna yaslanmasını demokrasi ve hukuk açısından açıklama olanağı bulunmamaktadır. 1995 Anayasa değişikliğinde, meslek kuruluşlarının siyaset yapma yasağı kaldırılmış, vesayet denetimine ise bir sınırlama getirilmiştir. İktidarların keyfi denetimini önlemek için denetim kurallarının yasayla düzenlenmesi gerektiği yönünde Anayasa’da düzenleme yapılmıştır. İdari ve mali denetimin esas ve usullerinin yasayla belirlenmesi belirlilik ve hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir.

4. TMMOB bir meslek kuruluşudur ve üyeleri kendi yöneticilerini 2 yılda bir yapılan genel kurullarında seçerler. Bu genel kurullar, üye aidatlarını, gerçekleşen bütçe ve tahmini bütçeyi belirler. Bütçe giderlerini, gelirlerini yine kendi belirler ve denetler. Her iki yılda genel kurul eliyle idari ve mali denetim yapılır, üyeler beğenmez ise onaylamaz. TMMOB ve Odalar özelinde hiçbir yabancı kuruluş ile proje yapılmaz, proje karşılığı para, hibe kabul edilmez. Örgüt özerkliğini zedeleyecek, siyasi tartışmalara konu edilebilecek bir proje ortaklığı yapılmaz.

5. TMMOB’ye “1 Katrilyon nerede?” diye manşetten bir soru yöneltmişsiniz. TMMOB’nin bütçesi, 2.500.000.TL’dir. TMMOB’nin bütçesinde katrilyon, milyar henüz telaffuz edilmedi. TMMOB’nin bütçesi açık ve şeffaftır, denetim raporları da internet sitesinde yayınlanmaktadır. Karşılaştırma yaparsak, TMMOB bütçesi, bırakın yandaş medya patronlarını, kalemşörlerinin oturdukları bir villayı almaya bile yetmemektedir. Bir karşılaştırma daha yapacak olursak, ayda 23.000.TL maaş alan emekli 10 milletvekilinin yıllık maaşı da değildir.

6. TMMOB bütçesine baktığınızda yasadışı örgütleri finanse edecek bir gelirin olmadığı açıktır. Yöneticilerinin gönüllülük temelinde çalıştığı TMMOB’ye yaklaşmaya niyetli örgütlerin aç kalacağı da aşikardır. Algı yaratmaya yönelik bu ithamınız ayrıca suç duyurusuna konu edilecektir.

7. Sol ideolojiyi benimsemeyen meslek mensuplarına sorgusuz sualsiz meslekten men cezası verilemeyeceğini bilmemeniz olanaksız. TMMOB’nin Onur Kurulu kararları yargı denetimine tabi olup, adil bir karar verilmediğini düşününen üyelerin dava açma hakları hukuk devleti ilkesi gereğidir. Basın mensubu bir haber yaparken ve eleştiri yöneltirken dayanaklarını ortaya koymak için bir emek vermesi gerekir. Hiç emek vermeden, gerçeğe aykırı, salt bir kurumu suçlamak için haber yapılmaz, meslek etiği de bunu gerektirir.

8. TMMOB’nin Alman Konrad Vakfı ile ilişkisini yapmış olduğunuz haberlerden öğrenmekteyiz. Gerçeğe aykırı, dayanaksız, basın etiği ile örtüşmeyen iddialara yanıt vermekte zorlanmaktayız. Hiçbir yabancı projede İş-Kur üzerinden dahi yer alınmaması gerektiğine ilişkin Genel Kurul kararı dururken böyle bir iddianın ileri sürülmesi en hafif deyimle YALANdır.

9. Gazetenizin, “paralel destekli” olarak sıfatlandırdığı Akın İpek’in bir zamanlar sözcülüğünü yapmış olduğunu unutmuş gözükmektesiniz. TMMOB’nin, kimsenin menşeine bakmaksızın ülke kaynaklarının talan edilmesine karşı mücadele yürüttüğünü bugün ülke sınırları dışında olanlar dahi bilmektedir. Akın İpek,  TMMOB’ye ticari itibarlarını sarstığı iddiasıyla tazminat davası açmıştır. Koç grubunun orman arazisine yapmış olduğu yerleşkeye izin veren makam TMMOB değildir, izin verenlere karşı davayı da TMMOB açmıştır. Bu davada yargı kararının yerine getirilmemesi üzerine dönemin -muhalefet partisi olan- Fazilet Partisi Konya Milletvekili Lütfi Yalman’ın soru önergesine bakmanız yeterlidir (20. Dönem 4. Çalışma Yılı 54. Birleşim 13 Mart 1999).

10. Genel bütçeden pay alan devlet kurumlarının değil de, üyesi dışında genel bütçeden pay almayan, daha açıkça ifade etmek gerekirse vatandaşın cebinden bir kuruş almayan örgütü denetlemeye niye bu kadar heveslisiniz? Tekzibe konu haber, objektiflikten uzak, gerçek dışı, TMMOB’nin kamuoyu nezdinde itibarını sarsmayı amaçlayan nitelikte olduğundan yanıt verme zorunluluğu doğmuştur. Bu yazılardan da anlaşılacağı üzere TMMOB hakkında ya hiçbir bilgiye sahip değilsiniz ya da gerçek bilgileri tahrif etmektesiniz. Her iki hal de, Anayasa, Basın Yasası ve basın etiği açısından suçtur.