ZMO: MÜHENDİSİ YOK SAYAN ZİHNİYETİ KINIYORUZ!

01.12.2014

Ziraat Mühendisleri Odası, Su Ürünleri, Deniz Bilimleri Fakülteleri ile Tütün Eksperliği Yüksek Okulu mezunlarının işsizlik sorununa ilişkin 1 Aralık 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

MÜHENDİSİ YOK SAYAN ZİHNİYETİ KINIYORUZ!

 

ZİRAAT, SU ÜRÜNLERİ, DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTELERİ İLE TÜTÜN EKSPERLİĞİ YÜKSEKOKULU MEZUNLARININ FERYADINA KULAK VERİN!..

 

Ziraat, Su Ürünleri, Deniz Bilimleri Fakülteleri ile Tütün Eksperliği Yüksek Okulu mezunlarının işsizlik sorunu çözüm bekliyor; çözüm üretecek olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise umursamazlık içinde…

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizdeki 2 milyon 747 bin işsizin 557 bini ne yazık ki üniversite mezunudur. Bunlardan yaklaşık 11 bini yüksek lisans yapmıştır. Yine TUİK verilerine göre, Türkiye`de 28 milyon 271 bin kişilik işgücünün 5 milyon 388 binlik kısmını yani yaklaşık %20`sini yüksekokul ve fakülte mezunları oluşturmaktadır.  

Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 2013 yılında bir önceki yıla göre 54 bin artarak 557 bine ulaşmıştır. Yani, adeta bir entelektüel işsizler ordusu meydana gelmiştir. Mezun olunan alanlara göre en fazla işsizliğin yaşandığı 10 meslek grubu ve 2012-2013 yılları işsizlik oranları aşağıdaki tabloda verilmektedir.  

Tablo 1. Eğitim Durumuna Göre İşgücü 2012-2013 

MEZUN OLUNAN ALAN

2012 (%)

2013 (%)

İmalat ve işleme

17

16,8

Sanat

21

15,9

Yaşam bilimleri

15,3

14,5

Sosyal ve kişisel hizmetler

14

14,3

Bilgisayar

12,5

14,2

Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma

17

14,1

İş ve yönetim

14

13,5

Tarım, ormancılık ve balıkçılık

11,9

12,2

Fizik bilimleri

10,5

11,9

Mimarlık ve inşaat

9,4

11,2

Kaynak: TÜİK 

İşsizliğin Suçlusu; Siyasi iktidarlardır. Çünkü;

 

·         1980 yılına kadar 5 adet Ziraat Fakültesi mevcutken, bugün sayı 35`e, su ürünleri ve balıkçılık alanında eğitim veren fakülte sayısı da 24`e ulaşmıştır. Eğitim ve istihdam boyutu değerlendirilmeden altyapısı olmayan çok sayıda fakülte açılmasının sorumlusu dönemin siyasi iktidarlarıdır. Bunlar ihtiyaçtan değil politik öncelik ve kaygılarla açılmıştır. Sonuçta işsiz mühendisler ordusu yaratılmıştır.

·         Kamunun etkinliğini artırmak, sunulan hizmet kalitesini yükseltmek yerine, kamuyu kambur olarak topluma tanıtmak, tarımsal KİT`lerin ve kamusal hizmet alanlarının hızlı ve plansız şekilde özelleştirmesine olanak sağlamak yaşanan bu olumsuz sonuçların meydana gelmesinde etkili olmuştur. Kamuya hizmet veren mühendisler ve diğer çalışanlar özelleştirme adı altında, adeta vatan haini ilan edilmişler ve ekonomik olumsuzlukların suçlusu olarak gösterilmişlerdir.

·         Bugün yürürlükte olan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile çok sayıda gıda işletmesinin sorumlu yönetici çalıştırma zorunluluğunun ortadan kaldırılması nedeniyle, bu kapsamda istihdam edilen 8 bin ziraat mühendisinin 5 bine yakını işsiz kalmıştır.  Bu sayı, aynı şekilde mesleki alanlarına yönelik faaliyet gösteren işletmelerde görev alan çok sayıda su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisinin eklenmesiyle daha da artmıştır.  İşsiz kalan mühendislerin mağduriyetleri ile sorumlu yöneticileri olmayan 20 bin civarı işletmede üretilen gıdanın güvenilirliği sorgulanmalıdır. Yani, mühendisler işsiz, gıdalarımızın güvenirliği konusundaki denetimler yetersizdir.

·         7472 Sayılı Ziraat Yüksek Mühendisleri Hakkında Kanunun 2. maddesinde "Ziraat Mühendisleri mesleki iştigal ve ihtisas sahaları dahilinde olmak üzere araştırma, ıslah, yetiştirme, toprak muhafaza, zirai mücadele, ziraat alet ve makinaları, bahçe mimarisi, toprak tasnifi, toprak, su, gıda, yem, kimyevi gübre, nebat tahlilleri, teknoloji, zootekni, zirai ekonomi gibi bilumum zirai hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya, bütün bu sahalarda gerekli kontrol, muayene .... yapmaya"` yetkilidir diyor.

·         Aynı şekilde su ürünleri mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri de su ürünleri kaynaklarımızdan en iyi şekilde yararlanılmasına, halkımızın sağlıklı beslenmesine yönelik sorumluluklar taşımaktadır.

·         Öncelikle ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın aç kalmaması, sağlıklı dengeli ve yeterli beslenmesi için uğraşan, üretim ve kaliteyi artıran mühendislik disiplinleri yanlış uygulanan politikalar nedeniyle mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirememektedir. Bu nedenle akılcı, ayrımsız, sürdürülebilir ve ihtiyaçlara uygun istihdam politikalarının uygulanması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

·         Ülkemizde onbinlerce Ziraat, Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi ve Tütün Teknolojisi Mühendisi için istihdam potansiyeli olmasına karşın, yeterli istihdam koşullarının yaratılmaması; "Yatırıma bütçe" yerine "Faize bütçe", "istihdam yerine" ucuz işgücü kullanımı için taşeronlaşma" diyen bir anlayışın eseri olarak açıklanabilir. 

 

Sonsöz olarak, 81 İlde üniversite açmak ancak üniversite mezunlarına istihdam alanları sağlandığında anlamlıdır. İstihdam yaratmak, yatırım yapmak ve üretimi artırmakla mümkündür. İstihdam politikaları ile eğitim politikaları bütüncül olarak ele alınmalıdır. Tarım ülkesi olarak övündüğümüz ülkemizde Ziraat, Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi ve Tütün Teknolojisi Mühendisleri, bazıları yüksek lisanslı hatta doktoralı meslektaşlarımız işsizse bu tabloyu iyi okumak gerekir.   

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nda 20 bin boş kadro olduğunu Maliye Bakanı da doğrulamaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı`nı bu kadroları nasıl kullanacakları konusunda açıklama yapmaya davet ediyoruz. Yoksa bu da bir seçim malzemesi olarak mı kullanılacak ve insanlar sürekli bunun aracı haline mi getirilecektir?

 

Ülkemiz tarımı, toplum sağlığı ve gıda güvenliği için yeterli sayıda ziraat, su ürünleri, balıkçılık ve tütün teknolojisi mühendisi istihdamı gerçekleştirilmelidir.

 

İşsizlik, bireyi-toplumu ve aile düzenini temelden sarsan bir sorundur. İşsizlik ve yoksulluk her türlü kötülüğün, yozlaşmanın, çürümenin kaynağı olduğu gibi terörün ve aile içi şiddetin de önemli nedenlerindendir. 

 

Ziraat Mühendisleri Odası,  mühendislik eğitim ve öğretimi ile istihdam koşullarını dünyadaki değişimi izleyerek bilimsel ve toplumsal gerçekler doğrultusunda değerlendirmektedir. Mevcut hükümetin sorunları aynı ölçütlerle gündeme taşıması durumunda gerekli her türlü katkı sunulacak olup, ideolojik kaynaklı tutumlar ve yanlış karşılaştırmalarla toplumun yanıltılmasına izin verilmeyecektir. 

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 

 

 

Özden Güngör 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası