İMO: YURTDIŞI ŞANTİYELERDE ÇALIŞANLARIN CAN GÜVENLİĞİ DEVLET GÜVENCESİNDE OLMALIDIR

04.09.2015

İnşaat Mühendisleri Odası, Irak’ta kaçırılan mühendis ve işçilerle ilgili 3 Eylül 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

 

YURTDIŞI ŞANTİYELERDE ÇALIŞANLARIN CAN GÜVENLİĞİ DEVLET GÜVENCESİNDE OLMALIDIR

 
Irak`ın Başkenti Bağdat yakınlarında bir Türk firması tarafından yapımı üstlenen stadyum inşaat şantiyesinden aralarından üç mühendisin de olduğu 18 işçi kaçırıldı. İşin ilginç yönü, şantiyeyi basan silahlı grubun, Türk çalışanları diğer çalışanlardan ayırması oldu. Anlaşılan o ki, kendilerinden henüz haber alınamayan vatandaşlarımızın akıbetini, terör grubunun ülkemizden ne isteyeceği belli edecektir.
 
Özellikle Afganistan`ın işgali ile başlayan ve Körfez Savaşıyla devam eden süreçte, ülkelerin yeniden imarıyla ilgili Türk firmalar sorumluluk üstlenmiş ve büyük projelere imza atmıştır. Bu zaman zarfında meydana gelen saldırılarda, pek çok vatandaşımız yaralanmış, öldürülmüş, politik ya da ekonomik şantaj için kaçırılmıştır. Yurtdışı işlerde can güvenliği sorunu bir türlü çözülememiş, ne işi üstlenen firma güvenlik sorununu çözmeyi hedeflemiş ne de Türkiye Cumhuriyeti konuya, ulusal sorun çerçevesinde yaklaşmıştır.
 
Oysa bilinmektedir ki, işgale maruz kalan, iç karışıklık yaşayan ülkelerin imarını üstlenen firmalar ülke ekonomisine katkı sağlamakta, sektörümüzü canlandırmakta, sektör bileşenlerine istihdam yaratmaktadır. Ekonomiye bu oranda katkı sağlayan yurtdışı işlerle ilgili olarak firmaların ve kamunun güvenliği sağlayacak önlemler almamasını, güvenlik yatırımlarına yönelmemesini anlamak mümkün değildir.
 
Özellikle Afganistan`da, Irak`ta, Libya`da iş yapan inşaat firmalar, çalışanlarının can güvenliklerini koruma, huzurlu ve güvenli çalışma ortamı sağlama noktasında kendi sorumluluklarını yerine getirmemiş, siyasi iktidar konuyu uluslararası boyuta taşımamış, ancak rehin alınma olaylarından sonra devreye girmekle yetinmiştir. Açıkçası bu durumun, hemen bütün komşu ülkelerle gerginlik içinde bulunan, bazı komşu ülkelerdeki iç savaşa doğrudan ya da dolaylı müdahil olan ülkemizin sürdürdüğü dış siyasetle ilintili olduğunu vurgulamak gerekmektedir.
 
Şimdiye kadar üyelerimizden Ufuk Aydın,  Eyüp Örel, Niyazi Berberoğlu, Ayhan Birci, Mehmet Korkmaz, Mustafa Fırat, Ahmet Hamdi Saral, Erkan Helvacıoğlu ve Yüksel Öksüz saldırılar veya kazalar sonucunda yaşamını yitirmiş, pek çok meslektaşımız değişik zamanlarda "rehin" alınmıştır.
 
Şimdi yeni bir vahim olayla karşı karşıya bulunuyoruz. Irak`ta yaşanan kaçırılma olayı, yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın güvenliği ile ilgili yaşanan sorunları bir kez daha gün yüzüne çıkarttı. Önlem alınmazsa, bu ve benzeri olayların ardı arkası kesilmeyecek,  ülke kamuoyu yurtdışı işlerdeki sağlıksız ve güvenli olmaktan uzak hayatı, bu olayın sıcaklığı geçince gündeminden yine çıkaracaktır.  
 
Odamız Dışişleri Bakanlığı`na yazılı başvuruda bulunarak, yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi istemiş, meslektaşlarımız ve diğer çalışanlara ivedilikle ulaşılmasını ve sağlıklı bir şekilde ülkeye getirilmesini talep etmiştir.
 
Bu çalışmaların takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyor, siyasi iktidara ve yurtdışında iş yapan firmalara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Yurtdışı şantiyelerde güvenlik önlemleri ivedilikle alınmalı, bu olay özelinde; kaçırılan vatandaşlarımızın kurtarılması için vakit kaybetmeden sonuç alıcı şekilde devreye girilmeli, uluslararası kamuoyu harekete geçirilmelidir.
 
İnşaat Mühendisleri Odası 
Yönetim Kurulu