TMMOB 4. KADIN KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

17.11.2015

Mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen TMMOB 4. Kadın Kurultayı’nda bir araya geldiler. Kadın sorunlarının bu kadar yoğun yaşandığı bir dönemde, 10 Ekim katliamının acısı daha çok tazeyken gerçekleştirilen Kurultay, ne yazık ki bir grubun yarattığı kargaşa ve basına servis edilen gerçek dışı haberlerle gündeme geldi.

Kurultayın açılışına her TMMOB etkinliğinde ve her Kadın Kurultayında olduğu gibi TMMOB Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Ancak bir grup kadın, erkek yönetim kurulu üyelerinin salondan çıkmasını isteyerek, önceden planlandığı çok belli olan bir kaos ortamı yarattılar.

Varoluşunu TMMOB karşıtlığı üzerinden kurgulayan bir grup kişi, kurultay programının başlangıcında 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenleri anmak için KESK tarafından hazırlanan "Barış Güvercinlerini Unutmayacağız, Unutturmayacağız" isimli filminin gösterimi sırasında dahi saygı göstermeyip, ıslıklarla, bağırış, çağırışlarla kurultayın düzenini bozdular. Kurultayın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına ortaya konulan tüm iyi niyetli çabalara rağmen demokratik tartışma ortamını sabote ettiler. Meramlarını anlatmaları için açılış konuşmasından önce kendilerine verilen söz hakkını dahi suiistimal ederek TMMOB Yönetim Kurulu üyelerine hakaret etmek için kullandılar.

Yaşanan kargaşanın ardından TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Asiye Ülkü Karaalioğlu ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı açılış konuşmalarını yaptılar.

Açılış konuşmalarından sonra verilen arada, Kurultay delegeleri Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek, kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddet, taciz ve baskılara dikkat çekti. Divan Başkanı Arzu Özdal İdem’in okuduğu basın açıklamasında, 10 Ekim katliamı ve Silvan’da yaşananlar da hatırlatılarak, barışa, demokrasiye, kardeşçe yaşama her zamankinden fazla sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Bundan sonraki mücadele; etnik, kültürel, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin bir yaşam mücadelesidir. Tüm bu baskı, şiddet, öfke, ayrımcı politikalara, yaşadığımız büyük travmaya karşın, eşit ve özgür bir ülkede yaşayabilmek için, emeğimizden, bedenimizden, kimliğimizden elini çekmeyen AKP iktidarına karşı, bugün burada kurultayımızı gerçekleştiriyor olmamız; eşit ve özgür yarınlar için TMMOB’li kadınlar olarak geri adım atmayacağımızın, yılmayacağımızın ve mücadeleye devam edeceğimizin bir ifadesidir” denildi.

Açıklamanın tam metni için tıklayınız…

KURULTAY BİRİNCİ GÜN ÇALIŞMALARI

Kurultayın birinci günü verilen öğle arasından sonra, Prof. Dr. Ayşegül Yaraman, “Gericilik ve Piyasa Sarmalında Kadın” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yaraman, TMMOB’yi en görünür muhalif örgüt olarak değerlendirdi ve “Politik süreçte TMMOB diğer meslek örgütlerinden farklı olarak mücadelesini hep sisteme karşı yürüttü. Ben de bunu çok önemsedim ve TMMOB’yi hep takip ettim, ediyorum” dedi.

Kurultay, TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Asiye Ülkü Karaalioğlu’nun “TMMOB’de Kadın Çalışmaları” başlıklı sunumuyla devam etti. Daha sonra İKK Kadın Çalışma Gruplarınca yerel kurultayların değerlendirme sunumları yapıldı. Kurultay, birinci gün çalışmalarını “Serbest Kürsü” oturumu ile tamamladı.

KURULTAYDA İKİNCİ GÜN

Kurultay ikinci gün çalışmalarına Mersin İKK Kadın Çalışma Grubu’nun “Hayat Akarken” isimli kısa film gösterisi ile başladı. Daha sonra Adana İKK Kadın Çalışma Grubu’nun yürüttüğü anket çalışmalarının sunumunun ardından, İzmir İKK Kadın Çalışma Grubu “İzmir Yerel Kurultayı’nda Kullanılan Sistem Dinamikleri Yöntemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yerel kurultaylardan gelen önergelerin görüşülmesine geçilmeden önce Kurultay sırasında Divana sunulan önergeler görüşülmeye başlandı.

Önergelerin görüşülmesi devam ederken, Kurultay delegeleri ilk gün yaşanan olayların basına yansıtılış şekli ve Örgüte verdiği zarar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine yönelik bir metni önerge olarak sundu. Bu metnin dilinin ağır bulunması üzerine önerge sahipleri uzlaşmacı bir tavırla yalan haberlere ilişkin bir kınama kararının alınması durumunda önergeyi geri çekebileceklerini belirttiler. Bunun üzerine yeni bir metin sunularak, Kurultay delegelerinin kabulüyle

“14 Kasım 2015 Cumartesi günü başladığımız ve halen devam etmekte olan kurultayımızda, demokratik kültürün bir parçası olarak yürüttüğümüz tartışmaların gerek ilk gün, gerekse bugün görsel ve yazılı medyada yer alan;

  • Örgüt Başkanı Mehmet SOĞANCI’nın konuşmasını tamamlayamadığı,

  • TMMOB Yönetim Kurulu üyelerinin toplantı bitmeden terk etmek zorunda kaldıkları,

  • Örgüt 2. Başkanı Züber AKGÖL ile Yönetim Kurulu Üyesi Neriman USTA arasındaki devam eden hakaret davasının çarpıtılarak “fiziksel taciz” olarak ifade edildiği;

  • Kürsünün işgal edildiği,

  • ve bu benzeri gerçek dışı ifadelerle, yanlış haberleri yapanların tamamını kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına tekzip ediyoruz.”

kararı alındı.

Daha sonra, bir grup delege tarafından, TMMOB resmi twitter hesabından ilk gün yaşananlara ilişkin atılan tweetlerin kaldırılması ve tekzip edilmesi yönünde bir önerge verildi. Önergenin görüşülmesi sırasında “son söz hakkı” olarak önerge “üzerine” görüşmek için söz alan delegenin, TMMOB’ye ve Yönetim Kurulu Başkanına yönelik hakaretleri üzerine ön sırada yer alan Kadın Çalışma Grubu Başkanı “Konuşmanın önergeyle ilgili olmadığı ve hakaret içerdiği”ne yönelik uyarıda bulundu. Bu sırada salonun arka sıralarından bir grup, Kadın Çalışma Grubu Başkanının üzerine yürüyerek hakaret ettiler ve salonda yeniden kargaşa çıktı. Oturuma ara verildi.

Yaşanan gelişmeler üzerine Divan, "Kurultayımızda düzenin sağlanamaması nedeniyle Divan olarak yönetmeliğin 43. maddesi gereğince kurultayı kapatma kararı aldık. Kurultay devam ettiği süre içerisindeki kararlar geçerli olmak üzere kurultay kararı olarak yayınlanacaktır" kararı alarak, kurultayı sonlandırdı.