TMMOB HEYETİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ İLK TOPLANTISINI MERSİN'DE GERÇEKLEŞTİRDİ

08.03.2023

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve bağlı odalarımızın başkan ve yöneticileri deprem bölgesindeki illerde başlattıkları inceleme gezisi kapsamında ilk olarak 8 Mart 2023 tarihinde TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın konuşmasıyla başlayan toplantıda TMMOB Genel Sekreteri Dersim  Gül de bu süreçte TMMOB'nin faaliyetlerini özetledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz toplantıda şöyle konuştu:

"Hepimizin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun.

Çok büyük bir felaket yaşadık. 6 Şubat’ta kısa bir arayla yaşanan depremler sonucu 15 milyondan fazla kişinin yaşadığı 11 ilimizde çok büyük bir yıkım yaşandı.

Hepimiz tarifi imkansız bir acı yaşıyoruz.

Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bini aştı. Kayıpların toplam sayısı henüz tespit edilebilmiş değil.

Aralarında çok sayıda meslektaşımızın ve üyemizin de olduğu hayatını kaybeden herkesin yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum.

1 aydır gecesini gündüzüne katarak halkın yaralarına merhem olmaya çalışan tüm TMMOB camiasına, tüm meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Birlik olarak çok uzun yıllardır ülkemizin depreme hazırlık konusunda yapması gereken hazırlıkları yapmadığını, binalarımızı ve şehirlerimizi depreme hazırlamak konusunda adımlar atmadığını, sağlıklı bir afet yönetimi politikasının oluşturulmadığını her defasında dile getiriyoruz.

Bu sözlerimiz ne yazık ki hem siyasal iktidar, hem yerel yönetimler hem de daha acısı toplum tarafından sürekli göz ardı ediliyordu.

Yaşadığımız bu afet, maalesef uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.

Değerli Arkadaşlar,

Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık yaşayan, bu başarısızlığı nedeniyle binlerce kişinin hayatını yitirmesine neden olan Tek adam rejimi, her zaman olduğu gibi, ilk günden itibaren toplumsal algıyı yönetimi ile sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı.

Depremin ilk günlerinde yaşanan yıkımın büyüklüğünü toplumdan saklamaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajını yaratmaya çalıştı.

Bu tutmayınca, afete müdahale konusunda devlet güçlerinin eksiklik ve yanlışları ortaya çıkınca da “asrın felaketi” sloganıyla felaketin baş edilmesi mümkün olmayan boyutlarda olduğu algısını yerleştirmeye yaratmaya çalıştı.

Her kriz döneminde olduğu gibi bir kez daha toplumsal bölünmüşlüğü kendilerine siper ederek belirli kesimleri hedef gösterdiler.

Birliğimiz de iktidar yandaşlarının mesnetsiz suçlamalarının hedeflerinden birisi oldu.

Suçunu bastırmaya çalışanların telaşıyla gerçekle ilgisi olmayan pek çok iftira atıldı.

Hatırlayacaksınız ilk söyledikleri yalan binaların yapı denetim ve kontrollerinden TMMOB ve ilgili odaların sorumluluğu olduğu, çürük binaların yapımına sessiz kaldığımız iddiasını yaygınlaştırdılar.

TMMOB’nin denetim yetkilerini ortadan kaldırmak için defalarca kanun değişikliği yaptıklarını yüzlerine vurunca bu yalanı sürdüremediler.

Hemen sonrasında, çok daha büyük bir gürültüyle TMMOB’nin kentsel dönüşüm projelerine engel olduğu için kentlerin depreme dayanıklı hale getirilemediği yalanını söylediler.

Tüm gazetelerde, bizzat benim fotoğraflarımı da kullanarak karşı çıktığımız projeleri listelediler.

Aslında bunun da büyük bir yalan olduğunu kendileri de biliyorlar. Bizler yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda ve raporlarımızda eğer amacına uygun olarak kullanılırsa kentsel dönüşümün afetlerle mücadele konusunda en etkili araçlardan biri olduğunun sürekli altını çiziyoruz.

Sevgili Arkadaşlar,

Yandaş gazetelerin kentsel dönüşüm konusundaki iştahlı haberlerini nedeni kısa sürede ortaya çıktı.

Daha enkazlar bile kaldırılmadan Erdoğan yıkılan kentlerin yenilenmesi için projelerin imzalandığını açıkladı.

Meğer daha insanlar sevdiklerinin cenazelerini enkazdan alamadan hangi şehrin hangi firma tarafından yapılacağı bile belirlenmiş. Kentler şirketlere parsel parsel satılmış.

TMMOB olarak bu sürecin de takipçisi olacağız.

Biz yıllardır toplumun ortak çıkarını savunmayı, bilimsel-teknik doğruların ışığında ilerlemeyi kendimize ilke edinmiş bir örgütüz, bundan sonra da bu doğrultuda yürümeye devam edeceğiz.

Değerli arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi TMMOB olarak yıllardan beri seçim dönemlerinde seçim bildirgesi hazırlayarak ülkemizin temel meseleler hakkındaki görüşlerimizi dile getiririz.

Bu seçimlerde de benzer bir çalışma yaptık.

Deprem pek çok şeyi değiştirdiği için o çalışmada bazı güncellemeler yapma ihtiyacımız oluştu.

O güncellemeleri yaparak seçim tarihi belli olur olmaz görüşlerimizi üyelerimizle ve kamuoyuyla paylaşacağız.

Ama bizim sorumluluğumuz bununla sınırlı değil. Bu seçimler aynı zamanda milletvekili genel seçimleri.

Hangi partiden olursa olsun illerdeki milletvekili adayları ile bu görüşlerimizi paylaşmamız, bizim yaklaşımlarımızı anlatmamız gerekiyor.

Bu süreçlerin takipçisi olduğumuzu hissettirmemiz gerekiyor.

Ve elbette her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimde de seçim ve sandık güvenliğinin sağlanması konusunda üyelerimizi sorumluluk almaya davet etmemiz gerekiyor.

Cumhuriyetin yüzüncü yılında Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimlerinden birini yaşayacağız.

Bu öneme uygun bir sorumluluk almamız, tüm üyelerimizi seferber etmemiz gerekiyor. Bu ülke aydınlığa çıkacaksa, bu bizim çabalarımızla olacak. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım.

Hepinizi en dostane duygularımla selamlıyorum."

Emin Koramaz (TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı), Dersim Gül (TMMOB Genel Sekreteri), Orhan Sarıaltun (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Özden Güngör (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Ayşegül Oruçkaptan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Hüsnü Meydan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Feramuz Aşkın (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Turgay Erkan (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Murat Fırat (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Ersin Gırbalar (TMMOB Yönetim Kurulu üyesi), Onur Gökulu (TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi), Gülsüm Sönmez (TMMOB Genel Sekreter Yardımcısı), Mutlu Arslan (TMMOB Basın Danışmanı) ile Oda Başkan ve Yöneticileri Taner Yüzgeç (TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Yunus Yener (TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Elif Öztürk (TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi), Gencay Serter (TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Baki Remzi Suiçmez (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Mahir Ulutaş (TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Yasin Otuzoğlu (TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Şevket Demirbaş (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Serdar Kart (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu II. Başkanı), Zeki Emin Demir (TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi), Tufan Gündüzalp (TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi)'nden oluşan TMMOB Heyeti ile TMMOB Mersin İKK Yöneticileri ortak toplantısında söz alanlar sırasıyla şunları vurguladılar:

TMMOB Mersin İKK Sekreteri İbrahim Yücesoy:

"TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bölgemizde gerçekleşen ve kentimizde de hissedilen depremler sonrasında bir çok kurum ve kuruluşları toplantılarına katılım sağladık.

Akabinde TMMOB a bağlı meslek odaları özellikle yapı stoğunun kontrol edilmesi ve envanterinin çıkartılması için belediyeler ile protokoller düzenledi.

Bu süreçte TMMOB mersin il koordinasyon kurulu olarak kentimizi bölgemizde gerçekleşecek yeni depremlere hazırlamak ve eskimiş yapı stoğunun yenilenme modelini oluşturacak ve kentimizi yöneten merkezi ve yerel yönetimlerin politikalarını belirleyecek deprem raporu çalışmasına başlanmıştır.

Bu rapor gelecekte kentimizin mekânsal ve sosyal olarak gelişim potansiyelini belirlemek amacıyla çok önem arz etmektedir.

Biliyorsunuz özellikle suriye savaşı ile başlayıp akabinde pandemi dönemi, rusya ukranya savaşı ile birlikte kentimize yaklaşık 400.000 kişilik bir doğal yollardan öngörülmeyen dış göç gelmiş buna bağlı olarak kentimizde hem mülkiyet edinme şartları ağırlaşmış hem de plansız gelen nüfus şehrin ulaşım ve teknik altyapı alanları üzerinde hasarlar bırakmış iken maalesef ki depremden sonra da yurttaşlarımızın hem akrabalık bağlarından hem de iklimsel özelliklerinden dolayı kentimize gelmesi bu yükü artırmıştır.

Ancak mersin kenti olarak depremden etkilenip kentimize gelen vatandaşlarımıza hem kırsal alan da hem de sahildeki konutlar da geçici süreliğine ev sahipliği yapmaktayız.

Bu geçiş sürecinden sonra TMMOB mersin il koordinasyon kurulu olarak yerel yönetimlere 2035 yılına kadar bir planlama stratejisi belirleyip eldeki tüm kaynakların kamusal ve adil olarak kullanılması amacıyla TMMOB mersin deprem raporu öncülüğünde çalışmalar sunacağız.

Deprem raporunun ana başlıkları şu şekildedir.

1. Jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarımız kentimizin planlı alanlarında daha önce yapılan sondaj çalışmaları özelinde kentin mikro bölgeleme haritalarını çıkartacak.
  2. Şehir plancıları odası mevcut onaylı imar planlarının ne kadar nüfusu barındırabileceği ve mahalle analizleri ile birlikte eski yapı stoğunun bulunduğu bölgeler de  gelecekte ne tür bir dönüşüm ve yenileme çalışmaları olabileceğinin raporunu belirleyecek.
  3. İnşaat mühendisleri ve mimarlar odamız artık kentimizde yapılacak yapıların zeminle olan ilişkisini göz önüne alarak meslek alanlarındaki önerilerini imar plan notlarına aktaracak.
  4. Çevre mühndisleri odamız kentimizin artan nüfusuna bağlı olarak düzenli katı atık depolama alanlarının kapasitesini ve gelecekte alınması gereken çevresel önlemleri aktaracak.
  5. Yapılması düşünülen dönüşüm alanlarındaki harfiyatların zararlı kimyasallarının bertaraf yöntemlerini kimya mühendisleri odamız raporlayacak.
  6. Özellikle artan nüfus, kuraklık vb problemlerden dolayı tarımsal arazilerin korunması ve gıdaya erişimin sağlıklı önlemler alınması amacıyla ziraat ve gıda mühendisleri odamız raporlarını sunacak.
  7. Kısacası kentimizin eski yapı stoğunun dönüşmesi dirençli kentler olabilmemiz için bütün meslek odaları kendi uzmanlık alanlarında bilimsel görüşlerini rapora koyacak ve akabinde hazırlayacağımız bilimsel raporun hem yerel yönetimlerce hem de merkezi yönetimce uygulamasının takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşacağız.

Son söz olarak yaklaşık 4 yıldır bir çok kent problemleri konusunda yaptığımız itirazların mahkemeye taşıdığımız bir çok konuda ki kamusal duruşumuzu bundan sonra da sergileyeceğimizi deprem ve doğal afetleri bahane ederek kentimizin gelecekte sağlıksız şekilde büyümesine izin vermeyeceğimizi beyan ederiz."

ŞPO Mersin Şubesi Başkanı Uğur İnce:
Mersin'in Suriye savaşından itibaren büyük bir nüfus artışı yaşadığı, mevcut yapı stokunun büyük oranda ömrünü doldurduğunu, planlı bir yapılaşma ve kentleşme ihtiyacının üst düzeyde olduğunu söyledi.

ZMO Mersin Şubesi Başkanı Necmi Birim:
Deprem bölgesinin önemli bir tarım bölgesi olduğunu, tarımsal üretim devamı için tedbir alınması gerektiğini, tarım alanlarında geçici yerleşmelerin kurulması ihtiyacı olduğunu söyledi.

IMO Mersin Şubesi Başkanı Gülçin Barbaros Ak:
İnşaat mühendisliği eğitiminin kalitesinin ve öğrenci profilinin düştüğünü dile getirdi. Bu durumun yapıların kalitesine etki ettiğini vurguladı. Hasar tespit çalışmalarına katılım sürecini anlattı. Üyelere destek için yapılanları sıraladı.

EMO Mersin Şubesi Başkanı Alkan Akkaya:
Ürettiğimiz işlerde insanların keyiflerine göre değil, bilimsel gereklere göre yapmamız gerekiyor.

Peyzaj MO YK Başkanı Yasin Otuzoğlu:
Kentleşme politikasını sadece sağlamlık esasına göre ele alamayız, bunların yanında doğayı, iklim değişikliğini, çocuk gelişimini önceleyen yaşanabilir kentler yaratmamız gerekiyor. Odaların bütünlüklü çalışmalar üretmesi gerektiğini söyledi.

JMO Mersin Şubesi Başkanı Erkan Demir:
Yaşadığımız sorunların kaynağında iktidar var. İktidar ve yerel yönetimler TMMOB olarak bizlerin sözlerine kulak vermiyor. Söylediklerimizin kamusal etkisi olmuyor.

Mimarlar Odası Mersin Subesi Başkanı Ünal Şahin:
Deprem bölgesine ve Mersine gelen depremzedelere yönelik yardımlardan bahsetti. Mersindeki yapıların nüfusa yetersizliğine ve pahalılığına değindi.