TMMOB SU RAPORU

ISBN No:

978-9944-89-682-5

Sunuş

Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen üç doğal kaynak; hava, toprak ve "su"dur. Bu üç doğal kaynak da birbirleriyle ilişkili ve ayrılamaz bir bütündür.

Bütünün parçalanması tüm yaşamı felakete getirir. Bu nedenle üç kaynağın da temel yaşam hakkı olarak görülmesi ve kabul edilmesi gerekir. Hiçbiri ticari amaçlara alet edilmemelidir. Ancak süreç, canlıları temiz havaya, temiz suya ve toprağa hasret bırakacak şekilde gelişmektedir. Özellikle son yıllarda su üzerindeki baskı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Uluslararası şirketler oluşturdukları kurumlar aracılığıyla, sağlıklı suya erişimin suyun ticari meta haline getirilmesiyle mümkün olacağı söylemleriyle, su hizmetlerinin özelleştirilmesi için çalışmaktadırlar. Bu anlayışlarını, DB, IMF ve BM aracılığıyla egemen kılmaya çalışanlar son olarak, Dünya Su Konseyi‘ni kurarak kendilerine kurumsal bir yapı kazandırmışlardır. Politikalarını egemen kılmak amacıyla da her üç yılda bir, Dünya Su Forumları‘nı düzenlemektedirler.

Dünya Su Konseyi, 1997 Marakeş, 2000 Lahey, 2003 Kyoto ve 2006 Meksika‘da olmak üzere dört defa forum düzenlemiştir. Bu forumların sonuçları suyun ticari bir meta haline getirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Mart 2009‘da İstanbul‘da düzenlenecek olan forumun sonuçları da bunlardan başka olmayacaktır.

TMMOB, su üzerindeki küresel etkilerin ülkemizdeki yansımalarını ve geleceğine ilişkin tespitleri kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla, 2006 ve 2008 yıllarında, Su Politikaları Kongrelerini düzenlemiş ve kongre sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

2. Su Politikaları Kongresi‘nin sonuç bildirgesinde şunlar yazılıdır: "Dünya Su Forumu‘nun 4.‘sünün Meksika‘da yapılmasının bir tesadüf olmadığı, 5. Dünya Su Forumu‘nun da İstanbul‘da yapılacak olmasının bir tesadüf olarak görülmemesi gerektiği bilinmelidir. Başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere, tüm yoksul ülkelerin, suyun özelleştirme sürecinde model ülkeler olarak görüldüğü açıktır. Meksika ve İstanbul toplantılarını bu kapsamda değerlendirmek, Su Forumu‘nun hazırlık sürecinde özellikle sudaki özelleştirme girişimlerine dikkat çekmek gerekmektedir."

Kongrelerimizin sonuç bildirgelerinde belirtilen ve Su Çalışma Grubumuzun hazırlamış olduğu bu rapordan da anlaşılacağı üzere, 5. Dünya Su Forumu, suyumuzu pazarlamanın araçlarını oluşturmak üzere ülkemizde toplanmaktadır. Burada yapılmasını istedikleri uygulamalar, halkımızın suya erişimini kısıtlayacaktır. Bu duruma, mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak "dur" derken, ilgili her kesimin bir araya gelerek mücadele etmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu nedenle de "onların" Dünya Su Forumuna karşı "bizim" Su Forumumuzu gerçekleştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz.

Bu raporumuz Mart 2009 tarihi itibarı ile TMMOB‘nin "su" özelindeki görüşlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını amaçlamaktadır. Bu raporumuz "onların" söylediklerine karşı bir alternatif söylemdir. Dileğimiz TMMOB‘nin bu raporu, konu ile ilgilenen ve emekten, insandan ve halktan yana bir çaba içerisinde olanların başvuracağı bir kaynak olur.

Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen TMMOB Su Çalışma Grubu üyeleri,

İsmail Küçük, Şükran Şahin, Fatma Bozbeyoğlu, Elif Bulut, Vedat Özbilen, Nilgün Görer Tamer, Hüseyin Yeşil, Işıkhan Güler, Gökhan Marım, Suat Dursun, Feyzullah Gökçe, Erdoğan Işık, Selda Aydoğdu, Bünyamin Aydın, Yaşar Üzümcü, Utkan Güneş, Ertuğrul Candaş, A.Deniz Özdemir, Alaeddin Aras, Ö.Ersin Gırbalar, Selçuk Uluata ve TMMOB teknik görevlisi Bülent Akça arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

TMMOB‘nin sözü insana, yaşama ve geleceğe dairdir. Bu raporumuz da öyle algılanmalıdır.

Mehmet SOĞANCI

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı