İSTANBUL'DA TMMOB KENT VE DEMOKRASİ ŞENLİKLERİ

25.05.2015

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Kent ve Demokrasi Şenlikleri”nin üçüncüsü bu yıl gerçekleştirildi. Kamusal alanların pazarlanması, kamusal hizmetlerin yok edilmesi, “kentsel dönüşüm” adı altında kentlerin sermayeye peşkeş çekilmesine karşı kentine, ülkesine sahip çıkanları buluşturmayı amaçlayan şenlik İstanbul’un iki yakasında düzenlendi.

17 Mayıs Pazar günü Bakırköy Botanik Park’ta gerçekleştirilen etkinliğe TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da katılarak bir konuşma yaptı.

Şenliğin Anadolu Yakası’ndaki ayağı 24 Mayıs Pazar günü Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirildi. Sergilerin, çocuk atölyelerinin, birçok DKÖ standının yer aldığı etkinlik 14.00‘te başladı. Binlerce insanın gezdiği İFSAK ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi‘nin ortak çalışması olan Çocuk İşçiler Fotoğraf Sergisi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Çarpık Kentleşme fotoğraf sergisi, DİSK Basın Müdürü Sanatçı Fahrettin Engin Erdoğan‘ın Tayyip‘li Yılları anlatan 50 parçalık karikatür sergisi, Red Fotoğraf Atölyesinin Dünden Bugüne 1 Mayıs ve Gezi Direnişi fotoğraf sergileri büyük ilgi gördü. TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) tarafından organize edilen çocuk atölyelerine yüzlerce çocuk katıldı. Ayrıca TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kent ve Kentlilik Bilinci Çocuk Atölyesi de birçok çocukla etkinlik yaptı.

Şenliğin akşam bölüm 18.30‘da başladı. TAKSAV Diksiyon Eğitmeni, TRT Spikeri Gülsün Gökalp‘in sunuculuğunu yaptığı gecede ilk olarak Heyula Müzik grubu sahne aldı.

Açılış konuşmasını TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz yaptı. Açılış konuşmasında her yıl kenlerimizin talanına, yağmalanmasına, yaşamlarımızın tüm anti demokratik uygulamalarla baskı altına alınmasına karşı direnenlerin buluşmasını amaçladıklarını, bu şenliği hem kente, hem demokrasiye sahip çıkan meslek odaları olarak TMMOB‘nin bu amaçla düzenlediğini söyledi. Solmaz TMMOB‘nin meslek alanlarından yola çıkarak ülke ve dünya gerçeklerine halkına karşı sorumluluklarını yerine getiren duyarlı bir örgüt olması nedeniyle türlü yollarla yasalarla engellenmeye çalışıldığını ancak TMMOB‘nin efsane başkanı Teoman Öztürk‘ün sözüyle "bilimi ve tekniği halkımızın hizmetine kullanmakta kararlı" olduğunu dile getirdi. Süleyman Solmaz Kent ve Demokrasi Şenliğine katkılarından dolayı Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu‘na plaket verdi. Aykurt Nuhoğlu ise TMMOB‘nin duyarlılığından ve bu şenliği düzenlemesinden dolayı kendilerine teşekkür ederek böylesi kamusal faaliyetlere her zaman destek olacaklarını söyledi.

Daha sonra sırasıyla İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Müzik Grubu, Grup Horizon, Moda Gürcü Sanat Evi Korosu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi Halk Oyunları ekibi, Grup Sol Majör sahne aldılar.

Şenliğe Validebağ Savunması, Kadıköy Savunması, Kadıköy Kent Konseyi, Köy Enstitüleri Derneği de standlarını açarak destek verdiler.