43. Dönem Yapı Denetimi Çalışma Grubu - 4 Nolu Toplantı Kararları
Toplantı No:
Toplantı Tarihi:
Toplantı Saati:
Toplantı Yeri:
ADI SOYADI |
BİRİMİ |
Av. Nurten Çağlar Yakış |
TMMOB |
Şükrü Güner |
EMO |
Mustafa Baygeldi |
İMO |
Abuzer Sarıtaş |
JFMO |
Ömer İçemez |
KMO |
Sibel Baş |
Mimarlar Odası |
Gündem ve Alınan Kararlar
1.Gündemimiz, 22.08.2015 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanan "Yapı Denetim uygulama Yönetmeliğinde yapılan Değişiklikler" idi.
Yapılan değişiklikler maddeler halinde ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Yapılan değerlendirmeler sonunda çalışma grubumuz tarafından hazırlanan ve ÇŞB na TMMOB Tarafından gönderilen"4708 sayılı Yapı Denetimi hakkında kanunun yeniden düzenlenmesi ile bu kanun kapsamında çalışan proje ve Yapı Denetçisi Denetçi Mühendis ve mimarlar ile Kontrol elemanı Mühendis ve Mimarların sorunlarının çözümü için öneriler" içerisinde yer alan taleplerimize cevap verecek değişiklikler olmadığı sonucuna varılmıştır.
Önerilerimizin gerçekleştirilmesi için konunun tüm taraflarının katılımı ile kurulacak mevzuat komisyonunda değerlendirilerek yapılması için taleplerimizin takipçisi olunmasına karar verilmiştir.
12.05.1992 Tarihinde yürürlüğe giren 3795 sayılı "Bazı lise, okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi hakkında ki yasanın 6 (Altı) maddesinin ikinci paragrafında tekniker, teknik öğretmen vb. ara eleman olarak tanımlanan grup teknik elemanların mesleki görev-yetki ve sorumluluklarının bir yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Ancak aradan 23 (Yirmi üç) yıl geçmiş olmasına rağmen yönetmelik Milli Eğitim bakanlığı tarafından çıkartılmamıştır.
Bu yönetmelik çıkartılmadığı için mühendislik ve mimarlık meslek alanının içerisine Teknik Öğretmenler sokulmuştur.
Örnek: "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik " in 10 (On) maddesinde 3194 sayılı yasanın 44 (Kırk dört)maddesi birinci fıkrası (e) bendine dayandırılarak Teknik Öğretmenlerin Şantiye Şefi olmasının önü açılmıştır.
Bu duruma göre:
a.) TMMOB Tarafından adı geçen yönetmeliğin 10 uncu madde metninden "Tekniker ve Teknik Öğretmen "isimlerinin çıkartılması için en kısa sürede iptal davası açılmasına;
b)Dava sonuçlandıktan sonra da Milli Eğitim Bakanlığına Yönetmeliğin çıkartılması için yazı yazılmasına;
Karar verildi.