44. Dönem Bilirkişilik Çalışma Grubu - 7 Nolu Toplantı Kararları

Gülsüm SÖNMEZ

Bülent AKÇA

TMMOB

Bilirkişilik Çalışma Grubu 7. toplantısı 11 Ocak 2017 tarihinde yukarıdaki katılımcılarla yapıldı.

Toplantı gündemi aşağıda verilen şekilde kesinleşti.

GÜNDEM:

1. Bir önceki toplantı kararlarının okunması ve bilgilendirme,
    • Valiliklere gönderilen listelerin değerlendirilmesi,
    • Bilirkişilik Kanunu üzerinde oda görüşlerinin ve itirazlarımız hakkında hazırlanan rapor,
  2. TMMOB 2. Bilirkişilik Çalıştayı,
  3. Bir sonraki toplantı gününün belirlenmesi olarak belirlendi.

Gündemin 1. Maddesinde yer alan ‘’Bir önceki toplantı kararlarının okunması ve bilgilendirme’’ bölümünde:

-Valilikler gönderilen ve Valiliklerin 754 sayılı Bilirkişilik yasası kapsamında yetkimiz dışında olduğu gerekçesi ile TMMOB ye iade edilen Kamulaştırma bilirkişi listeleri hakkında bilgi verildi. Valiliklerce iade edilen listeler, TMMOB tarafından 4 Ocak 2016 tarih ve 24 sayılı yazı eki olarak T.C. Adalet Bakanlığı, Bilirkişilik Daire Başkanlığına ‘’ İl Adalet Komisyonlarına ‘’ iletilmek üzere gönderilmiştir.

İkinci bilgilendirmede; Bilirkişilik Kanunu üzerinde oda görüşlerinin ve itirazlarımız hakkında hazırlanan raporun TMMOB Hukuku Müşavirliğince değerlendirildiği, Anayasa Mahkemesine itiraz edilecek maddeler ilişkin verilerin hazırlanarak ana muhalefet partisine yaklaşık bir hafta içinde gönderileceğine ilişkin oldu.

Gündemin ana konusu ‘’TMMOB 2. Çalıştayı’’ maddesine geçildi. Çalışma grubu içinde oluşan ’’TMMOB 2. Çalıştayı’’ alt gurubunun hazırladığı taslak çalıştay programı tartışmaya açıldı.

Tartışmalar Çalıştay ana başlığına / ana temasına ve Türkiye’nin sıcak gündemine bağlı olarak:

•  Çalıştay’ın Nisan 2017 ayın ilk yarısında olması,
  • 6754 sayılı Bilirkişilik yasası birçok meslek örgütlerinin bilirkişilik faaliyetini etkilediği ve bu nedenle ’TMMOB 2. Çalıştay’ının bütün meslek örgülerine açılması ve katılımının sağlanması gerektiği,
  • Taslak çalıştay programının meslek odalarının bilirkişilik alnındaki sorunlarını içerecek şekilde daha geniş kapsamlı ve 2 gün olarak yeniden düzenlenmesi ‘’ konuları üzerinde yoğunlaştı.

ALINAN KARARLAR

1. TMMOB 2. Bilirkişilik Çalıştay tarihinin Nisan 2017 ayının ilk yarısı içinde ve 2 gün yapılmasına ve toplantı yerinin araştırılmasına,
  2. TMMOB 2. Bilirkişilik Çalıştay’ı için TMMOB öncülüğünde; 6754 sayılı yasanı 4. Maddesi gereği kurulan Bilirkişilik Danışma Kurulu’nda yer alan diğer meslek örgütlerinin;

-Türkiye Barolar Birliği,

-Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği,

-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği,

-Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu,