2. KADASTRO KONGRESİ

21.05.2008

...

Haritacılık, uygarlık tarihinin ilk mesleklerinden birisi olarak kabul edilen bir meslektir. İlk dünya haritasının 2700 yıl önce Babilliler tarafından bir tablet üzerine çizilmiş olduğu, haritacılık mesleğinin ve ilk mülkiyet kadastrosunun, Nil insanlarının gereksinimlerinden dolayı bundan 4000 yıl önce ortaya çıktığı bilinmektedir.

Odamızın birçok etkinliğinde de belirttiğim gibi; harita, yeryüzünün ve onun yakın çevresinin belirli özelliklerini, kadastro ise toprak-insan ilişkilerini belirleyen ve modellendiren bilgi sistemidir. Harita mühendisliği konum ya da mekansal bilgiyi üreten bir meslek disiplini olması nedeniyle birçok mühendislik, mimarlık ve planlama meslek disiplinlerinin yürüttüğü faaliyet alanlarına da altlık üreten, onlarla işbirliği ve eşgüdüm içerisinde olan bir meslektir.

Odamızın da üyesi olduğu FİG‘in Kadastro Raporunda, kadastro tanımlanırken "Kadastro, toprağa ilişkin hak, kısıtlılık ve sorumluluk kayıtlarını içeren parsel bazlı güncelleştirilmiş bilgi sistemidir. Kadastro genelde parselin geometrik tanımını, parsele ilişkin hak ve kısıtlılık kayıtlarını, iyeliği ya da bu hakların denetimini ve kimi durumda parselin değerini içerir. Kadastro mali (değerleme,vergileme) ve tüzel boyutu ile toprak kullanımının yönetimine yardımcı olmak (planlama) ve sürdürülebilir kalkınma ile çevresel korumayı sağlamak için kurulabilir." denilmektedir.

Kadastro bugün tüm dünyada sürdürülebilir kalkınma ve çevresel gelişimi sağlamak için yeniden tasarlanmaktadır. Ülkemiz için de, dünyadaki ve Avrupa ülkelerindeki çağdaş düzeyle uyumlu bir çok amaçlı kadastro sisteminin oluşturulması, "arazi kayıt sistemi", "tarım bilgi sistemi", "coğrafi bilgi sistemi", "kent bilgi sistemi" çalışmaları için önemlidir. Ülkemizde; günümüz koşullarına uygun, bilimin öngördüğü teknik ve tüzel içeriği ile yeni bir kadastro sistemine olan gereksinim tartışma götürmez bir gerçektir. Kadastro faaliyetlerinin tasarımında teknik, hukuksal, idari, mali konuları da kapsayan yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Kadastro sisteminin temel ilkelerinde planlı kalkınma, kamu ve toplum yararı, tapu ve kadastro bilgilerinde herkese açıklık önemle yer almalıdır.

Bugün ikincisi yapılan Kongrede, programın bütününe bakıldığında; çevre koruma, arazi toplulaştırma, orman kadastrosu ve 2-B sorunu, kırsal arazi yönetimi, taşınmaz değerleme, kamusal taşınmaz yönetimi, mekansal bilgi sistemi konularının kadastro ile ilişkileri ele alınarak, Türkiye Kadastrosu için bir tespit ve yeni yaklaşımlar ortaya konacaktır.

Sayın katılımcılar,

Yukarıda belirttiğim, Kongremizin de ana başlıklarını oluşturan konularda, TMMOB ve HKMO olarak birçok kez görüşlerimizi yetkili kurumlar ve kamuoyuyla paylaştık. 39. Dönem çalışmalarımızda, TMMOB adına HKMO sekreteryalığında TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresini 30 Ekim -2 Kasım tarihleri arasında Trabzon‘da yaptık. Odamız bu konularda kurultaylar, sempozyumlar, panel ve konferanslar düzenlendi.

Önceki Kongrede önemle belirttiğim gibi Odamızın hazırlayıp ilgili kuruluşlarla, meslektaşlarla ve kamuoyuyla paylaşmış olduğu "KADASTRO 2023, Geleceğin Kadastrosu" Türkiye kadastrosuna ilişkin çerçeve rapordaki tespit ve öneriler değerlendirilmelidir. Bu raporda çağdaş çok amaçlı kadastro hedefi gösterilmektedir.

Bugün sektörün faaliyetleri konusunda saygın ve temel kurum olarak gördüğümüz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de yeni yüzyılın gelişmeleri ve beklentilerine uygun olarak çağdaş çok amaçlı kadastroyu gerçekleştirebilecek kurumsal yapıya kavuşturulmalıdır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde daha fazla mühendis ve teknik ara eleman istihdam edilmelidir. Kurumda çalışan mühendislerin diğer çalışanlar ile birlikte ekonomik, sosyal özlük hakları iyileştirilmelidir.