ANAYASA MAHKEMESİ, TMMOB’NİN ULUSLARARASI ETKİNLİKLERE KATILIMINI BAKANLIK İZNİNE BAĞLAYAN EK MADDEYİ İPTAL ETTİ

23.09.2016

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğince (TMMOB) veya bağlı Odalarca katılım sağlanması düşünülen uluslararası toplantı ve kongreler öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini belirten işlemin iptali talebiyle açılan davada, itiraz konusu kuralın Anayasa'ya aykırılık iddiasını inceleyen Anayasa Mahkemesi, 6235 sayılı TMMOB Kanunu’nun Ek 1. Maddesini iptal etti.

TMMOB ve Mimarlar Odası, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'na, 19.4.1983 tarihli ve 66 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 12. maddesiyle eklenen ek 1. maddenin, Anayasa'nın 135. maddesine aykırılığını ileri sürerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebiyle dava açmıştı.

İptali istenilen Kanun'un itiraz konusu ek 1. maddesi şöyleydi: "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini veya Odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak, Bayındırlık Bakanlığından izin alınmasına bağlıdır. Bu izin verilmeden önce, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile toplantı ve kongrenin konusuna göre diğer ilgili Bakanlıkların görüşleri de alınabilir."

Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesinde; “TMMOB veya Odaların uluslararası toplantı ve kongrelere temsilci gönderebilmesini idari ve mali denetim yetkisini aşacak biçimde Bakanlığın iznine tabi kılan kural, Anayasa'nın 135. maddesine aykırıdır”denildi.