BMO: 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN

02.09.2021

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. 1982 yılından bu yana bugünü Barış Günü olarak kutluyoruz. BM tarafından bugünün seçilmiş olmasının sebebi; dünya tarihinin en kanlı, en yıkıcı, en yüksek sayıda kitlesel ölümlere sebep olan savaşının yani 2. Dünya Savaşı’nın başladığı gün olması. İnsanlık tarihinin hiçbir zaman unutmayacağı ve bir daha yaşamak istemeyeceği bir yıkımın başlangıcının 82. yıl dönümü.

Nazi ordularının Polonya’yı işgali ile başlayan, arkasında on milyonlarca canlının ölüsünü, yıkılıp talan edilmiş toprakları, katledilmiş bir doğa ve çevre felaketini, unutulmayacak insanlık trajedilerini bırakan o savaş; aynı zamanda dünyayı akıl almaz bir ırkçılık ve faşizm sarmalıyla karşı karşıya getirdi ve emperyalizmin böyle bir trajediyi bile kâr uğruna ne kadar uzun bir süre görmezden gelebileceğini gösterdi. Bu nedenle, 1 Eylül Dünya Barış Günü insanlık adına sadece ırkçılığa, faşizme, ayrımcılığa karşı değil; tıpkı 1 Mayıs gibi sömürgecilere karşı emekçi sınıfların yanında duracağımız bir gündür.

Maalesef savaşlar bitmedi, tahribatlara yol açmaya devam ediyor. Milyonlarca insan evlerinden ve yurtlarından göç ediyor, en temel insan hakları ihlal ediliyor, yaşama hakları ellerinden alınıyor. Göçmenler canlarını kurtararak sığındıkları ülkelerde yoksulluk ve çaresizliğin yanısıra sonu gelmeyen faşizmle, ırkçılıkla ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

Her insan onurlu ve özgür bir yaşam sürdürme hakkına sahiptir. Yaşam hakkı en temel insan hakkıdır ve bunu tüm insanlık için korumanın yolu tüm dünyada barış ortamının sağlanmasından geçer. Yaşam hakkımızı savunmak için var olan devletlerin öncelikli görevlerinden biri bu ortamın sağlanması olmalıdır.

Herkesin refah ve mutluluk içinde yaşayabileceği, ayrımcılığa uğramadan eşit haklara sahip olabileceği, adalet mekanizmalarının işlediği bir ülke ve dünya istiyoruz. Ayrımsız tüm insanlığın bu haklarına kavuşacakları koşulların bir an önce sağlanması için tüm dünyada barış talebimizi 1 Eylül Dünya Barış Gününde bir kez daha haykırıyoruz:
Barış! Hemen şimdi!

Bilgisayar Mühendisleri Odası