BMO: "SAVAŞA HAYIR! YAŞASIN BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK!"

01.03.2022

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve devam eden işgale ilişkin Bilgisayar Mühendisleri Odası tarafından 26 Şubat 2022 tarihinde basın açıklaması yapıldı.

SAVAŞA HAYIR! YAŞASIN BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK!

ABD liderliğindeki NATO’nun yayılmacı politikaları ve Rusya’nın bölgedeki hegemonya mücadelesi yakın dönemdeki pek çok örnekte olduğu gibi bugün de Ukrayna’da kanlı bir sürecin başlangıcına neden olmuştur. Bir süredir dünya gündemini meşgul eden Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, artık açık bir savaş halini almış, Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgaline kadar ilerleyen bir süreçle son bulmuştur. Her ne kadar sürecin 2014 yılında başladığı söylense de, yaşanan bu birikim, emperyalist politikaların, uzun yıllar boyunca halkın iradesini ve özgürlük taleplerini hiçe sayan yönetimler eliyle, halkların üzerine sardıkları kan ve gözyaşının bir başka resmidir.

Savaşın acı yüzünü tanıyoruz; yaşanan felaketlere Suriye’de, Afganistan’da, Irak’ta ve dünyanın daha pek çok coğrafyasında tanıklık ettik, ediyoruz.

Savaş ekranlardan seyredilen bir film, konsoldan oynanan bir oyun değildir. Ölümdür, göçtür, açlıktır, doğanın ve insanlığın katlidir. Mağdur edilen halkların en temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılmasıdır, yaşam haklarının ve özgürlüklerin ellerinden alınmasıdır; şehirlerin, kültürlerin, bölgedeki insanlık mirasının tahrip edilmesidir.

Uluslararası sistem ve aktörler bu savaş karşısında da acizdir, suskundur, tıpkı geçmişte yaşanan büyük trajedilerde olduğu gibi… Bu suskunluğu bozacak, insanların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını sağlayacak yegane güç; barış isteyen, kardeşlik isteyen, özgürlük isteyen halkların yükselttiği çığlıktır.

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak bizler, bu barış çığlığına bir ses olduğumuzu, esaretin, katliamların, kan ve gözyaşının karşısında; barışın, özgürlüğün ve bağımsızlığın tarafında yer aldığımızı, vereceğimiz en büyük savaşın baskıya ve sömürüye karşı aydınlık bir gelecek için, kardeşçe yaşayacağımız bir dünya için olduğunu kamuoyuna duyururuz.

Yaşasın barış, yaşasın özgürlük ve bağımsızlık!

Yurtta barış, dünyada barış!

Bilgisayar Mühendisleri Odası
5. Dönem Yönetim Kurulu