COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

25.10.2019

TMMOB adına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası yürütücülüğünde düzenlenen 6. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Kongresi "Akıllı" Şehir ve "Akıllı" Kırsal teması ve ‘Bilişsel Özgürlük` sloganıyla 23-25 Ekim 2019 tarihlerinde Ankara`da Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi`nde gerçekleştirildi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın kongre açılışında yaptığı konuşma şöyle:

Değerli Meslektaşlarım, Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenciler

TMMOB adına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın yürütücülüğünde düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongremize hoş geldiniz. TMMOB Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Kongrenin yapılmasında büyük emekleri bulunan Düzenleme ve Yürütme Kurulumuza, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamız yöneticilerine, Oda çalışanlarımıza ve elbette görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına teşekkür ediyorum.

Oldukça yoğun bir programla 3 gün boyunca devam edecek kongrenin başarıyla geçmesini diliyorum.

Değerli Konuklar,

Bildiğiniz gibi TMMOB ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir.

Bu doğrultuda mesleki alanlarımızla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek için bir dizi etkinlik düzenliyoruz.

İki yıllık çalışma dönemimizde Odalarımızla birlikte düzenlediğimiz 200’ü aşkın etkinlikte paylaştığımız bilgi ve birikimlerin toplum yararına hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz.

Yayınladığımız raporlarla, açtığımız kamu davalarıyla, düzenlediğimiz kongre-sempozyumlarla, yaptığımız açıklamalarla bilimin ve tekniğin halktan ve doğadan yana kullanılmasıyla başka bir dünyanın mümkün olabileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bugünkü etkinliğimizde böylesi bir bakış açısının ürünüdür.

Bu anlamıyla önümüzdeki 3 gün boyunca farklı boyutlarıyla tartışacağımız Coğrafi Bilgi Sistemleri, çok sayıda farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininin ortak çalışma alanını oluşturmaktadır.

Bu disiplinlerarası niteliği nedeniyle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın yürütücülüğü üstlendiği bu kongremizin düzenleme kurulunda 11 ayrı odamızdan temsilci bulunmaktadır.

Bilgisayardan çevreye, enerjiden madene, ormancılıktan doğan kaynaklara, ulaşımdan kriz yönetimine, kent planlamasından iletişime, altyapı uygulamalarından sanayileşmeye kadar her alanda Coğrafi Bilgi Sistemlerine dayalı teknoloji ve uygulamalara ilişkin bilgi ve çalışmalarımızı paylaşmak bu kongrenin temel amacıdır.

Değerli Konuklar,

Konuşmamın en başında da söylediğim gibi bizler bilimin ve tekniğin halk için kullanılmasını benimsemiş bir örgütüz. Binlerce yıllık medeniyet birikimimizin ortak ürünü olan bilginin, tekniğin ve teknolojinin kamusal niteliğinin göz önünde bulundurularak halkın ortak çıkarı için kullanılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.

Bilgi ve teknolojinin belirli kesimlere ait bir ayrıcalık olmaktan çıkartılarak kamusal bir nitelik kazandırılması aynı zamanda bilgi ve teknolojinin de sınırlarından kurtarılarak özgürleştirilmesi anlamına gelir.

Özgür bilim, yeni teknolojik gelişmelerin ve bilimsel buluşların en önemli şartıdır.

Modern bilim nasıl ki ortaçağın skolastik düşüncesinin dar kalıplarının yıkılmasıyla geliştiyse, günümüzün teknolojisi de sermayenin kâr odaklı kalıplarından kurtulduğunda yepyeni bir boyut kazanacaktır.

Bilimin savaş ve yıkım için değil, barış içinde bir arada yaşam için kullanıldığı; yeni icatların bir avuç çok uluslu şirketin kasalarını doldurmak için değil, insanlığın genel refahını artırmak için kullanıldığı; teknolojik gelişmelerin çalışmaktan tükenerek değil, özgürce üreterek yaşayabileceğimiz bir yaşam için kullanıldığı bir dünya mümkün hale gelecektir.

Bu alandaki gelişmeler göz önüne alındığında eğer doğru amaçlar için kullanılırsa İnsanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyine gelinmesi ve yaşanabilir bir çevre için coğrafi bilgi sistemleri yönetimi önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri, sosyo-ekonomik, politik ve kültürel kaynakların topyekûn yönetimi gibi karmaşık karar-destek analizlerinde oynadığı rolle, tüm dünya ülkelerinde etkin bir teknolojik araç olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Uydulardan alınan yüksek hassasiyete sahip konum bilgileri, yine uydulardan alınan görüntülerle artık çok daha hızlı bir şekilde birleştirilip kullanıma sokulmaktadır. Veri toplama süreçleri de oldukça kolaylaşmıştır.

Tüm bu hızlı gelişmelerle birlikte coğrafi bilgiler artık çok daha sağlıklı ve dinamik bir biçimde yönetilip, paylaşılabilmektedir.

Her türlü karar-destek faaliyetinin en önemli aracı haline gelen Coğrafi Bilgi Sistemleri, sadece teknik değil, sosyal ve kültürel alanda da birçok gelişmeyi yönlendirebilen çağımızın güçlü bir bilgi yönetim bakışıdır. Dünyamızın yüz yüze olduğu “göç”, “kıtlık”, “kuraklık”, “küresel ısınma”, “doğal afetler” gibi sorunlarla başa çıkabilmek için küresel anlamda coğrafi bilgi sistemlerini doğru analiz edip uygun biçimde kullanmamız gerekiyor.

Değerli Konuklar,

Bu yıl Altıncısı düzenlenen Kongremizin teması “Akıllı Şehir-Akıllı Kırsal” olarak belirlendi. Uzun yıllar boyunca şehir ve kırsal birbirinin karşıtı olarak görüldü.

Şehirleşme ya da modernleşme için kırsal yapıların çözülmesi gerektiği doğrultusunda bir bakış açısı vardı.

TMMOB ve bağlı odaları olarak yıllardır savunduğumuz görüş ise şehir ile kırsalın birbirinin rakibi değil, birbirinin tamamlayıcısı olarak görülmesi gerektiği şeklindeydi.

Bu doğrultuda çok sayıda etkinlik gerçekleştirdik.

Ülkemizde özellikle 1950’lerden itibaren yaşanan hızlı ve çarpık kentleşme anlayışı, kır-şehir bütünselliğini ortadan kaldırdı.

Şimdilerde çok daha iyi biliyoruz ki, kentleşmenin düzenli ve planlı olabilmesi için, kırsal hayatın sürdürülebilir, düzenli, verimli kılınması gerekiyor.

Kırsal alandaki yaşam kalitesini artırmadan, kentlerdeki yaşam kalitesini artırmak mümkün değildir.

Önümüzdeki 3 gün boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda kırsal ve kentsel yerleşimlerin bu bütüncül yapısı ve gelişimi üzerine çok sayıda konuşma dinleyeceğiz.

Hayatımızın her alanına egemen olmaya başlayan akıllı teknolojilerin, yaşadığımız coğrafyalara nasıl uygulandığını göreceğiz.

Sözlerime son verirken başta Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın değerli yöneticileri olmak üzere bu önemli etkinliğe emek veren tüm odalarımıza ve değerli bilgilerini bizimle paylaşacak bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum.

Bilim, teknoloji ve sağduyunun birleştiği bu kongrenin ülkemiz geleceği için önemli projelerin yapılmasında ve geleceğe sahip çıkılmasında ortak bir bilinç oluşturmasını umut ediyorum.

İnsanların aç ve yoksul yaşamadığı, eşit adil bir ülkede, barışın egemen olduğu özgür bir dünyada yaşamak dileğiyle TMMOB Yönetim kurulu adına sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

 

Emin Koramaz

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı