EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ ANIT MEYDAN VE ANMA YERİ ULUSLARARASI TASARIM YARIŞMASI’NDA JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ BAŞLADI

29.02.2020

Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydan ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması'nın Jüri Değerlendirmesi 29 Şubat 2020 tarihinde başladı.

İki gün sürecek olan Jüri Değerlendirmesi için Ankara Garı önünde sabah saatlerinde alan incelemesi gerçekleştirildi ve ardından projelerin inceleneceği toplantı ve sergi salonuna geçildi. Jüri 4'ü yurtdışından akademisyen ve uzman olmak üzere 11 kişiden oluşuyor.

Değerlendirme süreci kapsamında saat 12.30'da Jüri Üyeleri, Danışman Jüri Üyeleri, Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Yarışma Raportörlerinin katılımı ile Mülkiyeliler Birliğinde toplantı gerçekleştirildi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen,  TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aguş da toplantıya katıldılar. Toplantı açılış konuşmasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz gerçekleştirdi.

Emin Kormaz yaptığı  konuşmada:

"10 Ekim Katliamı, yakın geçmişimizin en sarsıcı kitle kıyımı olarak tarihe geçti. IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından yapılan bu alçak saldırıda 103 arkadaşımızı kaybettik. 500’ün üzerinde arkadaşımızın ise çeşitli biçimlerde yaralandı ve sakat kaldı. Bizler, yani o meydandan sağ çıkanlar ise katliamın içimizde bıraktığı derin boşlukla ve tarifsiz kederle birlikte yaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi 2015 yılında gerçekleştirilen seçimlerin arkasından ülkemizde büyük bir şiddet ve kaos ortaya çıkmıştı. Barış sürecinin sona ermesi üzerine başlayan şiddetli çatışmalar Güneydoğumuzdaki kent merkezlerinde büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açmıştı. Büyükşehirlerde birbiri ardına patlayan bombalar nedeniyle insanlar sokağa çıkamaz hale gelmişti. Ülkede ilan edilmemiş bir sıkıyönetim düzeni vardı.

Emek ve meslek örgütleri olarak bizler bu şiddet sarmalına dur demek, barış talebini yükseltmek için sorumluluk alarak halkımızı “Emek, Barış ve Demokrasi” talepleri ekseninde Ankara’da bir araya gelmeye davet ettik. Ne yazık ki 10 Ekim tarihinde hepimiz kör şiddetin hedefi olduk.
Saldırının arkasında çok derin ilişkiler ağının olduğu, IŞİD ile doğrudan bağlantılı bu ilişki ağlarını devletin uzun zamandır takip ettiğini, yaşanan saldırıyı engellemek adına hiçbir önlemin alınmadığını artık hepimiz biliyoruz. Mahkeme sürecinde resmi delillerle ortaya konulmasına rağmen bu sürecin tüm sorumlularının yargılanması ve insanlığa karşı işlenen bu suçun sorumlularının cezalandırılması talebimiz görmezden gelindi.
Değerli Arkadaşlar,

Geçmişi unutturmaya, bulanıklaştırmaya, tahrif etmeye yönelik sistematik politikalar, toplumsal belleği canlı tutma görevini de bizlerin omuzlarına yüklüyor. 

Saldırıya uğrayanların yaralarının sarılması, hukuki sürecin yürütülmesi ve dayanışma ilişkilerinin örgütlenmesi ve katliamda kaybettiklerimizin anılarını yaşatma çabası en öncelikli gayretimiz oldu.

Bildiğiniz gibi 10 Ekim Katliamı sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla, Ankara Garı önündeki alana, "Demokrasi Meydanı" adı verildi. Bu alanın ortasına da üç ayrı yüzünde katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın fotoğraflarının olduğu geçici bir anıt yerleştirildi.
Bugüne kadar anmalarımızı gerçekleştirdiğimiz bu geçici sembolik anıt,  katliamın neden olduğu derin acının temsili için yeterli olmadığı gibi, faşist saldırılar nedeniyle sıklıkla tahribata uğruyordu. Gar Meydanı’nın 10 Ekim sonrası ihtiva ettiği yeni anlam, bu kentsel mekâna ve mekânın unsurlarına farklı bir bakış açısı ve müdahaleyi gerektiriyordu.

Her defasında içimizdeki derin yarayı yeniden kanatan bu soruna çözüm bulabilmek, önemli gündemlerimizden birisiydi. Yerel seçimler sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürüttüğümüz görüşmelerde, katliamın yaşandığı meydanda kalıcı bir mekânsal düzenleme yapılması konusunda fikir birliğine vardık.

Bu doğrultuda hazırlanacak projenin belirlenmesi için de “Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” gerçekleştirdik. Amacımız insanlığa karşı işlenen bu korkunç suçu unutturmamaktı. Orada kaybettiklerimizin değerli anılarını canlı tutmaktı.

Gar önü ve çevresinin bir bütün olarak yeniden ele alınmasına ve alanın anıtsal biçimde yeniden dönüştürülmesini öngören proje yarışmasına yurt içinden ve dışından toplam 39 proje katıldı. Bu projeler arkadaşlarımız tarafından incelemeye Jüriye sunulmaya hazır hale getirildi. Yurt içinden ve dışından çok sayıda değerli akademisyen ve uzmanın aralarında bulunduğu jürimiz bu eserleri inceleyecekler.

3 Mart’ta yarışmayı düzenleyen kurum temsilcileri ve jüri üyelerinin katılımıyla Değerlendirme Konferansımız, proje sergisi ve kazananların ilanı gerçekleştirilecek. 

Değerli Arkadaşlar,
Katliamda hayatını kaybedenleri anmak, katliamın hayatlarımızda yarattığı travmayı unutturmamak ve barış umudunu gelecek nesillere aktarmak bizler için tarihi, örgütsel ve toplumsal bir sorumluluktur.
Bu önemli ve tarihsel proje yarışmasına emek veren tüm akademisyenlerimize, kurumlarımıza ve teknik görevlilerimize yarışma düzenleme kuruluna, Sekreterya görevini yürüten Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesine TMMOB, DİSK, KESK, TTB ve 10 Ekim-Der adına teşekkür ediyorum.
“Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış” mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bu emanete sahip çıkacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hepimize kolaylıklar diliyorum. "

Jüri Değerlendirmesi yarışmanın ilan edilen takvimine uygun olarak iki gün sürecek ve yarışmaya katılan tüm projeler 3 Mart 2020 Salı günü saat 18.00'da Mimarlar Odası'nda yapılacak Değerlendirme Konferansı'nda sergilenecek ve yarışmaya katılan projelerden ödüle hak kazananlar basın toplantısı ile ilan edilecek. Basın toplantısı yarışmayı düzenleyen TMMOB, DİSK, KESK, TTB ve 10 Ekim-Der başkanlarının katılımı ile Mimarlar Odası toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

Yarışma Jüri Üyeleri

Prof. Dr. Jale Erzen – Sanat Tarihçisi – Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Baykan Günay – Şehir Plancısı – TED Üniversitesi

Prof. Dr. Güven Arif Sargın – Mimar – Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Heba Safey Eldeen – Mimar – Uluslararası Misr Üniversitesi

Prof. Dr. İclal Dinçer –  Mimar – Şehirci – Yıldız Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Stavros Stavrides – Mimar – Atina Ulusal Teknik Üniversitesi

Doç. Dr. Bülent Batuman – Mimar – Bilkent Üniversitesi

Dr. Gaye Çulcuoğlu – Peyzaj Mimarı – Bilkent Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi

Dr. Jean – François Perouse – Şehirci – Fransız Araştırma Enstitüsü

Dr. Jerzy Grochulski – Mimar – Varşova Teknoloji Üniversitesi

Metin Yurdanur – Sanatçı – Heykeltraş