ESKİŞEHİR İKK: ALPU TERMİK SANTRALİ PROJESİNE KARŞI AÇTIĞIMIZ DAVANIN YERİNDE KEŞFİ VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI

31.08.2018

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Alpu Termik Santrali davasına ilişkin yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası 29 Ağustos 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ALPU TERMİK SANTRALİ PROJESİNE KARŞI AÇTIĞIMIZ
DAVANIN YERİNDE KEŞFİ VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI

Bizler TMMOB ve onun bağlı odaları olarak bir çevre katliamı olarak gördüğümüz Alpu Kömürlü termik Santrali projesine karşı mücadelemizi, 65 yıllık geçmişimizle bilimsel ve teknik veriler doğrultusunda sürdürmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Bölgede yaşayan on binlerce vatandaşın hem sağlığını hem de geçim kaynaklarını yok edeceğini düşündüğümüz bölgede ve bölgede yaşayan halkın büyük çoğunluğunun da karşı çıktığı bu proje karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam ediyoruz.

ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili olarak, Eskişehir 1. İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz davada ve açılan diğer davalara de dayanak oluşturacağından dolayı çok önemsediğimiz mahkemenin yerinde inceleme ve bilirkişi keşfi 28 Ağustos günü yani dün yapıldı,

Projeye ve ÇED olumlu kararına ait tüm itirazlarımızı ve yapılması durumunda kömürlü termik santralin bölgeye ve kentimize yaratacağı olumsuz etkileri mahkeme heyetine ve bilirkişilere bir kez daha anlattık.

Bölgenin tarım dışı kullanımı için zorunlu olan İl Toprak Koruma Kurulu kararları mahkemeler tarafından iptal edilmişken böyle bir keşfin yapılamayacağı itirazlarımıza rağmen mahkeme kararında ısrarcı olmuş ve bölgede keşif yapılmıştır.

Konuyla ilişkin olarak her alanda hukuksal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, şu ana kadar bu projeyle ilgili olarak açılan davaların projedeki yanlış ve hataları kabul eder nitelikte kararlarla sonuçlandığı gibi, bu davanın da ÇED iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde sonuçlanacağını, hukuki olarak ta bu projenin bir katliam projesi olduğunun tescilleneceğini düşünüyoruz ve beklentimizde bu yöndedir.

NEŞET AYKANAT
TMMOB ESKİŞEHİR İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ