GEZİ YARGILANAMAYACAK KADAR UMUT, YARGILANAMAYACAK KADAR GELECEKTİR

21.04.2022

Gezi davası öncesi 21 Nisan 2022 tarihinde açıklama yapan Taksim Dayanışması "Gezi davası her çıkan  sese, her hak aramaya göz dağıdır" diyerek yarın yapılacak duruşmaya çağrı yaptı. Açıklamada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz "Ne yaparlarsa yapsınlar Gezi’nin haklılığına kara çalamayacaklar. Yargılanması gereken arkadaşlarımız değil, gece yarısı çadırları ateşe verenlerdir, çocuklarımızın ölümüne neden olanladır" diye konuştu.

Gezi davasının 22 Nisan 2022 tarihinde görülecek karar duruşması öncesi açıklama yapan Taksim Dayanışması üyeleri uzun tutukluluk ve ağırlaştırılmış müebbet cezalarını bu kadar kolay istemenin, iddianamelere yazmanın Türkiye’de yapılan her itiraza, her hak arama eylemine göz dağı olduğunu vurguladı.

Daha önce iki kez beraatla sonuçlanan Gezi davasında bir kez daha sona gelindi. İstinaf mahkemesinin bozma kararı sonrası önce Çarşı Davası ile birleştirilen, sonra tekrar ayrılma kararı verilen davada 4 Mart’ta açıklanan mütalaa ile savcılık davanın tek tutuklu sanığı Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı'nın "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Savcılık diğer sanıklar Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme'' suçlamasıyla 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısına dava kapsamında yargılanan Taksim Dayanışması Üyeleri Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Nazmi Algan ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Gezi direnişinin üzerinden 9 yıl geçtiğini ancak siyasi iktidarın Gezi korkusunun bitmediğini söyledi. Koramaz şunları söyledi: "Demokratik bir halk hareketinin, tümüyle barışçıl bir eylemin parçası oldukları için arkadaşlarımız düzmece iddialarla defalarca yargılandı, yargılanıyorlar. Siyasi iktidar siyaseten yüzleşemediği Gezi’yi suçlulaştırmaya çalışmaktadır. Bu dava bir adalet utancına, bir hukuk skandalına dönmüş durumdadır. Firari bir savcının hazırladığı, şu anda cezaevinde olan emniyet mensuplarının uyduruk delillerini tekrar tekrar ‘kıymetlendirrerek’ tekrar tekrar yargılama yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar Gezi’nin haklılığına, mahsumiyetine kara çalamayacaklar. Bizler arkadaşlarımızın mücadelesinin kirletilmesine asla izin vermeyeceğiz. İçerisinde milyonların olduğu Gezi direnişinin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. Yargılanması gereken arkadaşlarımız değil, gece yarısı çadırları ateşe verenlerdir, çocuklarımızın ölümüne neden olanladır.”