HKMO: BİLİMSEL VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM ŞART!

29.01.2020

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Elâzığ ili, Sivrice ilçesinde gerçekleşen depremde yapılan açıklamalardan biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Profesörü Bedri Gencer'in; depremin nedenini, çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına bağlamasına ilişkin 29 Ocak 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

BİLİMSEL VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM ŞART!

24.01.2020 tarihinde, Elâzığ ili, Sivrice ilçesinde gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremde son verilere göre 41 kişi hayatını kaybetmiştir. Gerçekleşen depremin nedenleriyle ilgili yapılan açıklamalardan bir tanesi ise ülkemizdeki akademik eğitimin bilimden ne kadar ayrıştırıldığını gözler önüne sermiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Profesörü Bedri Gencer; depremin nedenini, çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına bağlamıştır.

Üniversitelerimizde görevlendirilen, bilimsel ve çağdaş eğitimden uzak, tüm gerici ve bağnaz "sözde akademisyenlere" bir kez daha hatırlatmak isteriz ki deprem, çocukların cinsel istismarcılarının ve tecavüzcülerinin devlet eliyle "af" adı altında suçlarının evlilik kılıfı ile meşrulaştırılması için çıkarılacak yasanın iptalinden kaynaklı değildir. Depremden kaynaklanan zararların sebebi; yine devlet eliyle "af" adı altında ülkemizin %66`sının 1. ve 2. deprem kuşağında olduğunun bilinmesine rağmen binaların dayanıklılığı ve sağlamlığıyla ilgili herhangi bir belge ve proje aranmaksızın kaçak ve çarpık yapılaşmanın önünün açılmasıdır. "Af" kavramının altına sığınıp gerçekleştirilen devlet politikaları, barış getirmediği gibi çocuklarımızı tecavüzcüsüyle evlendirmeye çalışarak onların hayatlarıyla siyaset yapmış ve okuma özgürlüğünü elinden almaya çalışmıştır. İnsan canını hiçe sayan bu politikalar, aynı zamanda birçok vatandaşımızın da canına mal olmuştur.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Kadın Çalışma Grubu olarak Yıldız Teknik Üniversitesinde profesörlük unvanıyla görev yapan Gencer`e insanları depremin değil bilimden ve teknikten uzak yapılaşmanın öldürdüğünü tekrar hatırlatmak, bu düşüncelere sahip kişilerin üniversitelerimizde akademisyen olarak bulunmasının bilimsel ve çağdaş akademik eğitime ihanet olduğunu ve bu kişilerin görevlerinden men edilmeleri gerektiğini belirtmek istiyor;   yetkilileri ise sosyal ve laik bir devlet anlayışını yerine getirmeye davet ederken depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine bir kez daha başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyor ve depremi yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası