İÇMO: 17 AĞUSTOS DEPREMİ

19.08.2019

TMMOB İç Mimarlar Odası 17 Ağustos 1999 Depreminin 20. yılı dolayısıyla 17 Ağustos 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

17 Ağustos 1999
Marmara Depremi

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden tam 20 yıl geçmesine rağmen acımız ve üzüntümüz hala tazeliğini korumaktadır.

Deprem felaketleri yapıya verilmesi gereken önemi bir kat daha ortaya koymuştur. Çöken binaların çoğunun bilgisizce yapılan müdahalelerden ya da uygun ve yeterli malzeme kullanılmadığından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.

Ayrıca deprem güvenliği açısından iç mekân düzenlemelerinin önemi yaşanan büyük felaketler sonucu fark edilmiş olmasına rağmen, İmar Kanunu kapsamında çıkarılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde içmimari projenin, mimari proje kapsamına alınmaması nedeniyle halen iç mekâna dair düzenlemeler mimari projeye kapsamında ehil olmayan kişilerce yapılmaya devam etmektedir.

Bu durum ülkemizin milli servetin zayi olması gibi ekonomik etkilerinin dışında denetimsiz olarak üretilen mekânlar ile kamu güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Tasarım ve uygulama hataları sebebiyle yaşadığımız can kayıplarının telafisi ve özrü olamaz.
İçmimarlar olarak gerek meslektaşlarımız gerek birlikte çalıştığımız mimar ve mühendislerin haklarını korumak ve kamu faydası açısından yapı planlama, üretim ve denetim sürecinde içmimarların aktif rol alması gerekliliğine inanmaktayız. Bu durumun sadece yasaların gereği değil çağımızın zorunluluğu, uzmanlaşmanın doğal bir getirisidir.

Milletimizin bir daha böyle acılar yaşamaması temennilerimizle, bu büyük felakette hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz.

Saygılarımızla,

TMMOB İçmimarlar Odası