İMO: 19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

20.09.2019

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, 19 Eylül Mühendis Mimar ve Şehir Plancılarının Dayanışma Günü ile ilgili 19 Eylül 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN!

19 Eylül tarihi ülkemizin mühendis mimar ve şehir plancılarının örgütü olan TMMOB`nin mücadele tarihi açısından önemli bir gündür.

Bugün, mühendis, mimar ve şehir plancılarının dayanışma günüdür.

1979 yılında ülkemiz ciddi bir ekonomik ve siyasi kriz içine girmişti. Ücret adaletsizliğinin yanında mühendis mimar ve şehir plancılarının özlük haklarında da sorunlar vardı. TMMOB`nin almış olduğu karar uyarınca, 19 Eylül 1979 tarihinde mühendis, mimar ve şehir plancıları ekonomik ve demokratik talepleri için ülke ölçeğinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

1979 Türkiye`si işsizliğin, yoksulluğun ve pahalılığın giderek arttığı bir ülkedir. Ayrıca demokratik uygulamaların ve can güvenliğinin ortadan kalktığı bir ortam yaratılmıştır. TMMOB ve diğer toplumsal kesimlerin yürüttükleri demokratik ve örgütlü mücadeleye karşı baskı ve kıyımların kol gezdiği koşullar da TMMOB, tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarını iş bırakma eylemine çağırmıştır.

Büyük çoğunluğu kamu kesiminde çalışan mühendis ve şehir plancıları tek taraflı olarak belirlenen ücretleri üzerinde söz sahibi olmak istediler. Çalıştıkları iş yerlerinde iş bırakarak ekonomik demokratik taleplerini dile getirdiler. Hazırlanan basın bildirilerini iş yerlerinde okudular.

19 Eylül 1979 günü ülkemizin 49 ili, 443 iş yerinde mühendis ve mimarlar başta olmak üzere tüm teknik elemanlar bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.

Bu önemli gün 2010 yılında TMMOB`nin 41. Dönem Olağan Genel Kurulunda alınan bir kararla; 19 Eylül tarihi; "mühendis mimar ve şehir plancılarının dayanışma günü" olarak kabul edildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizin birçok ilinde İKK kanalıyla kitlesel basın açıklamaları yapılarak sorunlar dile getirilmekte sorunlara çözüm yolları aranmaktadır.

Aradan geçen 40 yıla rağmen ülkemizin mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunları değişmediği gibi daha da ağırlaşarak devam ediyor. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızda olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatını da önemli ölçüde etkiliyor. Ülkemizde neredeyse tüm yatırımların durması, yeni yatırımların yapılmaması, teknik işgücünü çok daha fazla etkiliyor. Ayrıca ülkemizin iç ve dış borçlarının karşılanamaz duruma gelmiş olması, özelleştirmeler nedeniyle satılacak yeni kaynakların kalmaması ve yatırım yapılacak para kaynaklarının gelmemesi nedeniyle  sorun daha da büyüyor. Yedek akçe olarak bir kenarda tutulan 40 milyar liranın harcanmış olmasına rağmen sekiz aylık bütçe açığı 70 milyar liraya ulaşmıştır.

Ülkemizde tüketim ekonomisine yönelik olarak yapılan lükse ve öncelikli olmayan harcamaların bedelini bugün, en günahsız olanlarla birlikte meslektaşlarımız ödüyorlar.

Her yıl aramıza katılan binlerce meslektaşımızın iş bulmaları bir yana çalışan meslektaşlarımızın da işsiz kalmaları sorunu daha da büyütüyor. Üstelik kriz ortamının yaratmış olduğu pahalılık gibi sorunlar hayatı daha da zorlaştırıyor.

Oysa, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları ülkemizin toprağına, suyuna, deresine, ormanına, kentsel-kırsal tüm kamusal alanlarına sahip çıkıyorlar. Gerici ve bilimsel olmayan bir eğitim düzeni istemiyorlar. Bir mühür bir müdür anlayışıyla açılan ve fiziki şartları yetersiz, laboratuarı olmadığı gibi öğretim kadrosu bir mühendislik ve mimarlık eğitimi için uygun olmayan okullar yeni diplomalı işsizler yaratıyor.

Meslek Örgütlerimizin ve "liyakat sisteminin" dışlanarak üretim alanlarının planlanması ve yatırımların ülkemizi getirdiği yer bellidir. Sorunlarımızın aşılması için bugüne kadar yapılanları engelleyecek bir birliğe ve dayanışmaya ihtiyacımız var.

Ayrıca, adalet ve barış içinde yaşayacağımız bir toplumsal düzenin kurulması için örgütsel dayanışmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle tüm meslektaşlarımızın

19 Eylül "Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü" kutluyor, ailenizle birlikte sağlıklı günler geçirmenizi diliyoruz.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU