İMO: "FARUK ÖZAK VE KADİR TOPBAŞ'I GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"
İnşaat Mühendisleri Odası, Zeytinburnu'nda yaşanan apartman faciası üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ı göreve çağırdı. İMO, konuya ilişkin olarak 23 Şubat 2007 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
İstanbul Zeytinburnu‘nda iki vatandaşımızın ölümüne, 27‘sinin yaralanmasına yol açan apartman faciasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak‘ın açıklamalarını ibretle izliyoruz. Özak mühendis, Topbaş mimardır; her ikisi de Türkiye‘nin depreme ilişkin makûs talihini değiştirecek konumdadır. Ancak ne yazık ki, çöken apartmanla ilgili yaptıkları açıklamalar ne meslekleri ne de bulundukları makamın sorumluluğu ile örtüşmektedir.
Hem Sayın Topbaş hem de Sayın Özak hiçbir inceleme, araştırma yapılmadan apartmanın çökme nedenleri üzerine yorum yapmıştır. Mühendislerin, mimarların bir apartmanın çökme nedeni üzerine yorum yapamazlar. Bilim insanlarının yapacağı araştırma, inceleme sonuçlarını bekler ve değerlendirmelerini bu rapor üzerine şekillendirirler. Bakanımızın, belediye başkanımızın bu doğrunun farkında olmaması mümkün mü? Geriye tek bir neden kalıyor: Sorumluluktan kurtulmak.
Merkezi ve yerel iktidar temsilcileri teknik raporları beklemeden apartmanın, alt kattaki fırının çıkardığı yüksek ısı nedeniyle yıkılmış olabileceği yönünde açıklama yapmıştır. Bu açıklama birkaç yönden ciddi sakıncalar içermektedir. Birincisi; bu iddiayı destekleyen hiçbir veri yoktur. İkincisi; alt katlarında fırın veya yüksek ısıyla çalışan işyeri bulunduran apartmanlarda yaşayanlar gereksiz paniğe kapılmıştır. Üçüncüsü; eğer iddia doğruysa, yerel yöneticilerin apartmanlar için tehlike arz eden bu tür işyerlerine nasıl olup da ruhsat verdiği merak konusudur.
Asıl önemli konu ise, 1999 depreminde darbe alan bir konuta hiçbir güçlendirme yapılmadan oturma izni verilmesidir. İstanbul‘da böyle kaç bina bulunmaktadır? Özak ve Topbaş‘ın asıl bu soruya yanıt vermesi gerekmektedir. Anlaşılan o ki, İstanbul Master Planı, uygulamaya geçmeyecek, teorik düzeyde kalacaktır.
Daha apartman enkazının önünde içinde oturan vatandaşları suçlu ilan etmeye kalkışmak, kentsel dönüşümün gerekliliğine vurgu yapmak sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktır. Yöneticilerin görevi önce kendi sorumluluğu yerine getirmektir. Elbette vatandaşların da üzerine düşen görevler vardır. Ancak kentlerimizi depreme karşı hazır hale getirmek merkezi ve yerel iktidarın asli sorumluluğudur.
Ahmet Göksoy
İMO YÖNETİM KURULU SEKRETER ÜYESİ


