İMO: İNŞAATLARDA İŞÇİ ÖLÜMLERİ KADER OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR!

29.11.2018

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kuzey Marmara Otoyolu`nun Kocaeli Gebze kesimindeki viyadük çalışmaları sırasında beton blokun düşmesi sonucu bir işçinin yaralanması, 3 işçininse hayatını kaybetmesi üzerine 29 Kasım 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

İNŞAATLARDA İŞÇİ ÖLÜMLERİ KADER OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR!

Kuzey Marmara Otoyolu`nun Kocaeli Gebze kesimindeki viyadük çalışmaları sırasında beton blokun düşmesi sonucu bir işçi yaralandı, enkaz altında kalan 3 işçi ise hayatını kaybetti. 30 metre yüksekliğindeki 7 no`lu viyadükte ayak başı montajı sırasında yaşanan olay, montajı yapılan parçanın dökülen betonun ağırlığını taşımaması nedeniyle gerçekleşti. Yaralanan ve hayatını kaybeden işçiler de bu blok üzerinde çalışanlardı.

Olayın hemen ardından Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği, "toplum sağlığının ve ahlakının zedelenmemesi, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve çalışmaların sekteye uğramaması için" olayla ilgili yayın yasağı getirdi. Böylece işçi sağlığı ve güvenliğini ihmal ederek işçilerin ölmesine neden olmanın değil, bu ölümlerin haberini yapmanın toplum sağlığı ve ahlakını zedelediğini öğrenmiş olduk.

Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa`da ilk, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde en fazla iş cinayeti inşaat işkolunda yaşanıyor. Son beş yılda 10 binden fazla işçi cinayet kurbanıyken bunlardan 2300`ü inşaatlarda yaşamını yitirdi.

Kayıt dışı istihdam, denetimsizlik ve cezasızlık, işçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe sayan işyeri koşulları, işin hızlı bitirilmesi için uzun çalışma saatleri ve iş yükü, sendikasızlık ve örgütlenmenin önüne konulan büyük engeller; iş cinayetleri konusunda Türkiye`nin Avrupa`da ve dünyadaki üst sıralardan neden düşmediğini açıkça gösteriyor.

İnşaat sektöründe iş cinayetlerini durdurmak mümkündür. Odamızın büyük önem verdiği, çalıştaylar ve sempozyumlar düzenlediği, raporlar hazırladığı işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ciddi bir birikimimiz vardır. Yeter ki siyasetin özneleri, kamu kurumlarının idarecileri ve sektörün tüm bileşenleri bu cinayetleri fıtrat olarak görmesin, sorunu görmezden gelerek çözüm üretecek kararlar almaktan kaçınmasınlar.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak, hayatını kaybeden işçilerimizin yakınlarına sabır, yaralanan işçimize acil şifalar diliyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası