İMO'DAN AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI VE OTOMOBİLSİZ KENT GÜNÜ'NE İLİŞKİN AÇIKLAMA

23.09.2019

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Kent Günü dolayısıyla 21 Eylül 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Dünyanın çeşitli kentlerinde her sene 16-22 Eylül tarihleri arasında "Hareketlilik Haftası" kutlanmaktadır. 22 Eylül tarihi ise "Otomobilsiz Kent Günü" olarak kutlanıyor. Avrupa ülkeleri, Hareketlilik Haftası boyunca milyonlarca kişinin katıldığı çeşitli etkinlikler yapıyor. Çeşitli adlar altında düzenlenen bu günler; toplu taşıma günü, bisiklet günü, yaşayan sokaklar/yeşil yollar günü, çevreye duyarlı ulaşım günü, çevre ve sağlık günü, eğlence/alışveriş günü ve otomobilsiz kent günü adı altında çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Bu etkinlikler bu yıl Avrupa`da 31 katılımcı  ülkeden  604 farklı şehirde, kutlanacak. Ülkemizde ise İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Konya gibi şehirlerimizin katılacağı ve kutlayacağı 61 belediye var.

Bu sene ilk defa Avrupa ülkeleri 22 Eylülde tarihinde  "Otomobilsiz Kent Günü" ve "Açık Sokaklar Gününü" (Open Streets Day) birlikte kutlayacaklar. Otomobilsiz Kent Günü`nde sokakların motorlu araçlar olmadan nasıl kullanıldığının hatırlatılması yapılacak, toplu ulaşımın özendirilmesine çaba gösterilecek. Ayrıca yaya ulaşımı ve bisiklet kullanımı ile ilgilide çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda sokakların sahiplendirilmesi, hava ve ses kirliliğinin kontrol edilmesi  amaçlanıyor. Ayrıca  ses ve hava kirliliğinin sürekli olarak ölçülerek karşılaştırılması gibi  kazanımlarla birlikte yeni farkındalıkların yaratılması amaçlanıyor. Hareketlilik Haftası her yıl sürdürülebilir ve toplu hareketliliğin sağlanması ile ilgili belirli bir tema üzerinde odaklanmaktadır. 2019`un teması "Güvenli yürüyüş ve bisiklet sürme" olarak belirlenmiştir.

2017 yılı raporlarına göre Türkiye`de karbondioksit salımı son 12 yılda %133 artmıştır. Karbondioksit salımını artıran en büyük etken motorlu araçlardır. 1 litre benzin yakıldığında ortaya çıkan karbondioksit miktarı yaklaşık 2,3 kilogram. Bununla beraber otomobil bağımlılığının sonuçlarından biri olduğu hareketsizlik ve obezite hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Hareketsizlik insan kalbinin de en büyük düşmanıdır. Yine trafikte yaşanan stres, günümüz insanlarının artık neredeyse her gün, her yerde yaşadığı sıradan bir durum haline gelmiştir. Bisiklet kullanmak, spor yapmak ve bolca hareket etmek gibi etkinlikler insanı stresten koruyabilir, sağlıklı ve üst düzey bir yaşam alışkanlığı yaratabilir.

Yaşam kalitesi yüksek olan şehirlerin ortak özelliklerinden biri motorlu taşıtların rolünün giderek azaltılmasıdır. Şehir merkezlerinde yayalaştırma, ucuz, konforlu ve hızlı toplu taşıma alternatifleri  modern kentlerin olmazsa olmazlarıdır. Yine şehir merkezlerine otomobil ile girişi cazip hale getirilen, katlı otoparkların yapılması modern şehirlerde terkedilen bir uygulama haline gelmiştir. Daha fazla geç kalınmadan bu yönde çalışmalar yapılmalı ve insanlarımız arasında farkındalık yaratacak çeşitli etkinlikler düzenlenmelidir.

Tüm şehirlerimizin bu tür önemli etkinlik içinde yer almış olması ülkemizin kentleri bakımından büyük önem taşıyor. Yeşillikler arasında, raylı sistemlerle ilgili toplu taşıma sistemleri ile bisiklet ve yaya ulaşımının özendirilmesi ve kent yaşamına hakim olması istenmelidir.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI