İMOK: BU KANUN TEKLİFİ HEPİMİZİN ÇALIŞMA HAKKINI TEHDİT EDİYOR

12.11.2018

Aralarında İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun da bulunduğu İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu Meclis alt komisyonundan geçen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı 9 Kasım 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Cuma günü 14.00’te İstanbul Tabip Odası (İTO) Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen basın toplantısına; TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, İTO YK Üyesi Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO YK Üyesi Dr. Murat Ekmez, İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) YK Üyesi A. Hikmet Arısal, İstanbul Eczacı Odası (İEO) YK Üyesi Serdar Göksan, İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) YK Üyesi Necati Bozkurt, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Denetleme Kurulu Üyesi Kazım Mermer, İMOK dönem sözcüsü Süleyman Solmaz, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ve Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Celal Selçuk Esen katıldı.

Basın toplantısında söz alan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Tarih tekerrürden ibarettir. Geçmişe baktığımız zaman Nazi Almanya’sında yeni kamu yasasıyla Yahudi doktorları meslek hayatından uzaklaştırmak için düzenleme yaptığını okumuştuk. Bundan tam 80 yıl sonra Nazi Almanya’sında görülen bir kanun tasarısı Türkiye'de Mecliste görüşülecek. Haklarında herhangi bir ceza, soruşturma açılmamış insanların güvenlik soruşturması ile bekletilmesi iş gücünün elinden alınması başlı başına bir insan hakkı ihlalidir. İnsan haklarına vurulmuş bir darbedir. Açlığa ve işsizliğe mahkum edilmedir. Türkiye'nin sağlık alanında en acımasız, en ağır yasasıdır. Mecliste bu yasa tasarısına oy verenlere seslenmek lazım, bu kin ve öç alma yasasıdır. Bu yasayı reddetmenizi umuyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın tam metni şöyle;

BU KANUN TEKLİFİ HEPİMİZİN ÇALIŞMA HAKKINI TEHDİT EDİYOR

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülüyor.

Adından da anlaşılabileceği gibi bir Torba Kanun şeklinde düzenlenmiş olan Kanun Teklifi birbirinden farklı bir dizi düzenleme öngörüyor.

Toplam 44 maddelik Teklifin 24. maddesi sağlıkta şiddetle ilgili olduğu için kamuoyunda “Sağlıkta Şiddet Yasası” olarak anılıyor. Oysa, ilgili maddeye bakıldığında sağlıkta şiddeti önleyecek herhangi bir yeni hüküm getirmediği, Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı “Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi” ile hiçbir ilişkisinin olmadığı görülüyor.
Teklifin 5. Maddesi ise haklarında hiçbir yargı kararı olmadan kamudan ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşması olan sağlık kurumlarında çalışmasını yasaklıyor; gene haklarında hiçbir yargı kararı olmadan güvenlik soruşturması bahanesiyle görevine başlatılmayan yeni mezun hekimlerin 600 gün süreyle hekimlik yapmalarını engelliyor.

Bu düzenleme açıkça en temel insan haklarından olan çalışma hakkının ihlalidir. Bu düzenleme yasalaşacak olursa yıllarca gecesini gündüzüne katarak çalışıp tıp fakültesini kazanan ve gene yıllarca yoğun ve yorucu bir eğitimden sonra diploma almaya hak kazanan genç hekimler 600 gün boyunca işsizlikle cezalandırılacak; yıllardır hastalarına özveriyle hizmet veren hekimler, diş hekimleri gene tamamen keyfi bir kararla kamudaki görevinden ihraç edilebilecek ve özel hastanelerde de çalışamayacak.

Kısacası; bundan sonra bütün hekimler ve diş hekimlerinin mesleki geleceği tamamen siyasi iktidarın ve yöneticilerin iki dudağı arasında olacak ve siyasi iktidarın hoşuna gitmeyenler işsizlik ve açlıkla cezalandırılacak.

Aynı zamanda biliyoruz ki; bugün hekimlere ve diş hekimlerine getirilmeye çalışılan bu düzenleme yasalaşacak olursa yarın diğer meslek grupları için de emsal teşkil edecek ve benzer düzenlemeler bizler için de gündeme getirilebilecek.

Yani aslında bu kanun teklifi hepimizin çalışma hakkını tehdit ediyor.

Biz İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu çatısı altında toplanan meslek örgütleri olarak bu hukuk dışı düzenlemeyi fevkalade yanlış ve tehlikeli bularak reddediyoruz ve derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.

İSTANBUL MESLEK ODALARI KOORDİNASYONU