KANAL İSTANBUL İÇIN HAZIRLANAN REZERV YAPI ALANI, 1.ETAP, 2.ETAP VE 3.ETAP 1/5.000 ÖLÇEKLI NAZIM İMAR PLANLARI ILE 1/1.000 ÖLÇEKLI UYGULAMA İMAR PLANLARI’NIN İPTALI İÇIN DAVA AÇILDI

02.07.2021

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından, Kanal İstanbul için hazırlanan “Rezerv Yapı Alanı, 1.Etap, 2.Etap Ve 3.Etap 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planları ile 1/1.000 Ölçeklı Uygulama İmar Planları’nın” iptali için dava açıldı.

TMMOB, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından ilgili planların yürütmesinin durdurulması ve planların iptali için dava açıldı.

Projenin gerçekleşmesi halinde alanda telafisi imkânsız ölçekte su, kumul, orman ve yaban hayatı kaybı gerçekleşeceğinin altı çizilen dilekçede, söz konusu planın Anayasa’ya da aykırı olduğu da bildirildi. Planın öncelikle ‘yürütmesinin durdurulmasının’ ardından da iptaline karar verilmesinin talep edildiği dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Dünyanın ve ülkemizin içerisinden geçmekte olduğu pandemi süreci, gıda ve su açısından kentlerin kendine yeter olabilmesinin önemini tüm açıklığı ile ortaya koymuştur. Tarım topraklarını, meraları, orman alanlarını ve su havzalarını tüketen dışa bağımlı tarım ve hayvancılık politikasının hataları, bugün en çarpıcı şekliyle ortadadır. Böylesi bir gerçekle açıkça yüz yüze olduğumuz bu dönemde, ömrü 100 yıl olan bir su yolu projesi için ödenecek bedelin bilimsel ve insani bir karşılığı bulunmamaktadır.”