KOCAELİ AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ BİLEŞENLERİ: YASA DEĞİŞİKLİĞİNİN KARŞISINDAYIZ

06.06.2020

Kocaeli Akademik Odalar Birliği Bileşenleri, meslek odalarının yapısındaki değişikliğinin mecliste yer almasına tepki gösterdi. Birlik bileşenleri, yasa değişikliği girişimini durdurmak için çalışacağı mesajını 6 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla verdi.

Kocaeli Akademik Odalar Birliği Bileşenleri, mecliste görüşülen meslek odalarının yapısının değiştirilmesi ile ilgili girişimler hakkında açıklama yaptı. “Özerkliğimize ve seçim sistemlerimize müdahale demokrasi ile bağdaşmaz!” açıklamasında bulunan bileşenler, yasa değişikliğini durdurma adına her türlü çalışmayı da yapacaklarını ifade etti.

Yazılı bir açıklama yapan Kocaeli Akademik Odalar Birliği Bileşenleri adına konuşan MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, “Anayasanın 135. Maddesi, ‘Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir’ diye tanımlamış ve anayasal güvence altına almıştır” dedi.

Kürekçi, “Ülke olarak sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda bu kadar sıkıntılı bir süreç yaşıyorken başta Barolar olmak üzere meslek odalarının var olan yapısının değiştirilme çabalarını kaygı ile izlemekteyiz. Meslek sahibi olmuş milyonlarca insanı temsil eden Meslek Odalarımız Anayasal kurumlardır. Anayasal kurum olarak meslek mensuplarımızın çıkarlarını ve milyonlarca yurttaşımızın kamusal haklarını koruma misyonumuzun yok sayılması, sadece yetkilerin kısıtlanması ve seçim sistemine müdahale için gündeme getirilmesi manidardır” ifadelerini kullandı.

“Üyelerimizin ve temsil ettiğimiz bütün meslek mensuplarımızın taleplerini görmek, sorunlarını çözmek için yapılması beklenen birçok düzenleme varken bunlar yerine birlik ve odalarımızın yapısına ve seçim sistemlerine yönelik tartışma ve yasa değiştirme girişimlerini asla kabul etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” diyen Kürekçi, “Birliklerimizin/Odalarımızın yasa değişikliği yönünde talebi bulunmuyorken üstelik gündeme getirilen değişikle ilgili bizlere sorulmadan görüşlerimiz alınmadan yapılacak herhangi bir değişikliğin anlaşılır, kabul edilebilir ve demokrasiyle bağdaşır bir yanı da yoktur” diye konuştu.

Kürekçi son olarak “Aşağıda imzası bulunan meslek odaları olarak suni bir şekilde ortaya çıkan bu değişiklik önerilerini kabul edilemez bulduğumuzu; üyelerimiz, iş bulamadığı için mesleğe adım atamayan meslek mensuplarımız ve kamusal haklarını korumak için çabaladığımız yurttaşlarımızla birlikte bütün demokratik kanalları kullanarak yapılmak istenen yasa değişikliği girişimini durdurmak için çalışacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” ifadelerini kullandı.