MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI: "CADI AVINA SON VERİLSİN! ODAMIZ 43. VE 44. DÖNEM YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET ZAMAN DERHAL GÖREVİNE İADE EDİLMELİDİR!"

04.05.2017

Maden Mühendisleri Odası, 29 Nisan 2017 tarihinde yayınlanan 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası 43. ve 44. Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş olan Mehmet Zaman'ın ihraç edilmesi ile ilgili 3 Mayıs 2017'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in yaptığı basın açıklaması şöyle;

CADI AVINA SON VERİLSİN!
ODAMIZ 43. ve 44. DÖNEM YÖNETİM KURULU ÜYESİ
MEHMET ZAMAN
DERHAL GÖREVİNE İADE EDİLMELİDİR!

Siyasi iktidarın yıllarca birlikte hareket ederek uzunca bir süre ülkeyi birlikte yönettikleri, "ne istediler de vermedik" dedikleri ve adını devlet içinde paralel yapılanma olarak açıkladıkları yol arkadaşlarının 15 Temmuz 2016 tarihinde ki başarısız darbe girişimlerini fırsata çevireceklerini hem Birliğimiz hem de Odamız o günlerde yaptıkları açıklamalarla kamuoyu ile paylaşmışlardı.

15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren siyasi iktidar OHAL ilan ederek çıkardığı KHK` ler ile yaşamın her alanına müdahale etmeye başlamıştır. Darbe girişiminde bulunanlara karşı alındığı iddia edilen önlemler toplumun AKP iktidarına ve Saray` a muhalefet eden kesimlerine yönelerek adeta bir cadı avına dönüştürülmüştür.

AKP hükümeti on binlerce kamu çalışanını görevden uzaklaştırıp, ihraç edip; yüzlercesini gözaltına alırken, kendisine muhalif olarak gördüğü tüm muhalefet güçleriyle hesaplaşmaya çalışmaktadır. OHAL darbesine sığınarak halkın iradesine el konulmuş, meclis işlevsiz hale getirilmiş, demokratik haklar askıya alınmış, seçilmişler tutuklanmış, hukuksuzluk Anayasaya uydurularak hukuk ayaklar altına alınmıştır.

Peş peşe yayınlanan KHK` ler ile kamu çalışanlarının işlerinden edildiği, rektör seçimlerinin kaldırıldığı, akademisyenlerin üniversitelerden atıldığı; muhalif TV kanallarının kapatılarak seslerinin kısılmaya çalışıldığı, gazetecilerin tutuklandığı; gazetelerin, edebiyat dergilerinin, çocuklar için daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan derneklerin bile kapatıldığı ama çocuk istismarcısı gerici vakıfların desteklendiği bu dönemde Olağanüstü Hal bahane edilerek tüm bu yapılanlar meşruymuş gibi gösterilmek isteniyor.

Son olarak 29 Nisan 2017 tarihinde yayınlanan 689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yine binlerce kamu görevlisi terör örgütü üyesi oldukları iddiası ile sorgusuz, sualsiz olarak işlerinden çıkarılmışlardır. 29 Nisan` da yayınlanan 689 sayılı KHK ile kamu işyerlerinde mesleklerini icra ederken düşüncelerini bulundukları her platformda ifade etmeleri nedeniyle aralarında TMMOB Maden Mühendisleri Odası 43. ve 44. Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş olan Mehmet ZAMAN` ın da bulunduğu binlerce kamu çalışanı görevlerinden ihraç edilmiştir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı 24 Odamız, Anayasa` nın 135. Maddesi ve 6235 sayılı TMMOB yasası kapsamında faaliyet yürüten, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları tüzel kişiliğine sahiptir. Yasa tarafından tanımlanan amaç ve görevlerini; meslektaşlarımızın ve mesleğin haklarının korunması, geliştirilmesi, üyelerinin hak ve çıkarlarının korunması, çalışma alanlarının disipline edilmesi, geliştirilmesi yönünde uygulayan üye ve yöneticilerimiz, bu kapsamda mesleki-toplumsal sorumluluklar üstlenmektedir.

Mehmet ZAMAN da bu kapsamda TMMOB Maden Mühendisleri Odası` nda 43. ve 44. Dönemlerde Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütmüştür. OHAL kapsamında KHK` lar ile ülkeyi yönetenler açısından meslektaşımızın temel suçu demokrasiyi savunması özgürlükten, eşitlikten, adaletten, barıştan yana, yani evrensel insan haklarından yana tavır almasıdır.

Tarihi boyunca darbelere karşı duran, demokrasiyi tüm kurum ve kuruluşlarıyla savunan Birliğimizin ve Odamızın üyelerini de içine alan bu cadı avına bir an önce son verilmelidir. İşten ihraç edilen Mehmet ZAMAN, vakit kaybetmeden görevine iade edilmelidir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak üyemiz Mehmet ZAMAN ile dayanışma içinde olduğumuzu bildirir, ülkenin içinde bulunduğu bu zorlu süreçte aydınlık güzel günler için tüm toplumsal muhalefet güçleriyle ve ilerici halk kesimleriyle birlikte omuz omuza mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

3 Mayıs 2017, Ankara