MERSİN İKK: GELECEĞİMİZ İÇİN HAYIR'I BÜYÜTELİM

23.03.2017

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 22 Mart 2017 tarihinde, Mimarlar Odası Mersin Şubesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak "Geleceğimiz İçin Hayır'ı Büyütelim!" çağrısında bulundu.

Basın açıklamasını Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün okudu.

GELECEĞİMİZ İÇİN
HAYIR’I BÜYÜTELİM

Büyük bir hızla 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumuna doğru yol alıyoruz.

Gündeme getirilişinden Meclis’teki görüşme-oylama sürecine ve içeriğine değin tam bir sorun yumağı olan Anayasa değişiklik teklifinin toplumda kabul görmediği apaçık ortada durmaktadır. Ülkemizin ve halkımızın temel sorunlarına yönelik hiçbir çözüm içermeyen Anayasa değişikliği sadece tek adam sistemine geçişi önermektedir. Halkımız, Anayasa değişikliği ile ülkemizin bir felakete sürüklenmek istendiğini çok açık şekilde anlamıştır.

Referandum çalışmaları, iktidarın yoğun ve şiddetli baskısı altında, antidemokratik koşullarda yürütülmektedir. Devlet olanakları ile evet mitingleri düzenlenirken HAYIR çalışmaları Valiliklerce keyfi olarak yasaklanmakta ve engellenmektedir. HAYIR çalışması yapanların terörist, vatan haini gibi suçlamalarla, bizzat iktidar temsilcileri tarafından hedef gösterilmektedir.

HAYIR seçeneği iktidarın baskısı altında olmasına rağmen giderek büyümektedir. Korku rüzgarı bu defa tersine esmektedir. Yıllarca baskı ve korku ile halkı terbiye etmeye çalışanlara yanıt HAYIR ile verilmektedir. Sanal düşmanlar, gerçek dışı hikayeler ve manipülasyonlar tutmamaktadır. Ülkemizde ve uluslararası düzlemde yaratılan gerginlikler, hiç de iktidarın beklediği gibi olmamış, ülkemiz Edirne’den Kars’a her karışta HAYIR sesi ile yankılanmaktadır.

TMMOB, yani bu ülkenin teknik elemanları, Anayasa değişikliği referandumu konusunda üzerine düşen sorumluluk gereği üyelerimiz başta olmak üzere halkımıza gerçekleri anlatmakta ve aydınlık geleceğimiz için tüm gücü ile çalışmaktadır. Referandumda oylayacağımız Anayasa değişiklik teklifinde evet diyecek tek bir gerekçe dahi yoktur.

• Cumhurbaşkanına tek başına yürütme ve yönetme gücünün verilmesine; meclisin yasama/kanun yapma yetkisinin Cumhurbaşkanının yeni yetkileri ve kararnamelerinin gölgesinde kalmasına evet mi diyeceğiz?
  • Meclisin yürütmeyi dengeleme, frenleme ve denetleme yetkisinin yok olmasına evet mi diyeceğiz?
  • Parlamenter sistem ve bakanlar kurulunun ortadan kalkmasına, hükümetin tek kişiden oluşmasına evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanı’nın partili olması/parti başkanı olmasına ve tarafsızlığının kalmamasına evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlarının yargılanabilmesinin neredeyse imkânsız hale gelmesine, görevleriyle ilgili olmayan suçlar için de dokunulmazlık kazanmalarına evet mi diyeceğiz?
  • Yargının tamamen Cumhurbaşkanı’na bağımlı olmasına evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanının dilediği kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilmesine evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlarının Meclise karşı siyasi sorumluluklarının olmamasına evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanı’na seçilmiş Meclis Başkanının değil atanmış Cumhurbaşkanı Yardımcısının vekâlet etmesine ve tüm yetkileri kullanabilmesine evet mi diyeceğiz?
  • Seçimleri yenileme/Meclisi feshetme yoluyla, “bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmünün ihlal edilmesine evet mi diyeceğiz?
  • Cumhurbaşkanının ülkenin merkezi yönetim bütçesini tek başına belirlemesine ve yönetmesine evet mi diyeceğiz?
  • Olağanüstü hal kararının yalnızca Cumhurbaşkanının almasına evet mi diyeceğiz?

TMMOB tüm bunlara ve Referandum sandığında önümüze getirilecek olan Anayasa değişikliğine HAYIR diyecektir.

Üzerinde asgari mutabakat dahi bulunmayan bu anayasa değişikliği dayatmasının, demokrasiyi ve istikrarı sağlamayacağı şimdiden görülmektedir. Daha değişiklik oylanmadan ülkemizde yaşananlar, gelecekte halkımıza reva görülecek yaşamın kısa bir özetidir.

TMMOB, 16 Nisan Anayasa Referandumunda HAYIR diyecek ve ülkemizin karanlığa doğru gidişatına HAYIR demeyi dalga dalga büyütecektir. Bu ülkenin teknik elemanları, bilimi ve tekniği halk yararına kullanmaktan, gerçekleri halkımızla paylaşmaktan asla geri durmayacaktır.

Yaşam alanlarımızın, kamusal varlıklarımızın yağmalanmasına ve bu yağmanın önünü açacak her türlü düzenlemeye HAYIR diyoruz, HAYIR diyeceğiz.

Ülkemizde huzurla yaşamak için, toplumsal kutuplaşmanın giderilmesi, her yurttaşın eşit ve özgür olması için HAYIR’ı büyüteceğiz.

Sofradaki yemekten yaşadığımız konutlara, bindimiz otomobilden kullandığımız iş makinalarına kadar yaşamın her alanında izi olan biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının, özlemini duyduğumuz aydınlık günlerin gelişinde de izi ve katkısı olacaktır.

TMMOB olarak, üyelerimizi ve bütün yurttaşlarımızı bu değişikliğe, karanlık gidişe HAYIR demeye, reddetmeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye ve HAYIR’ı büyütmeye çağırıyoruz.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Adına