METALURJİMO: BU 1 MAYIS’IN MÜCADELE ALANI İKİZDERE

28.04.2021

TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası 28 Nisan 2021 tarihinde yaklaşan 1 Mayıs ile ranta, talana ve Rize İkizdere taş ocağı projesine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Pandemi nedeniyle tüm dünyanın olağanüstü günler yaşadığı açık. Bu süreçte salgının önüne geçebilecek aşının bulunmuş olması, ancak kar hırsı ve patent uygulaması nedeniyle uluslararası tekelci sermayenin güdümünde olması, yoksul halkların aşıya ulaşmasını engellemektedir. Kapitalizmin ve uluslararası tekelci sermayenin o meşhur "krizi fırsata çevirmek" sloganı bu günlerde de geçerli. Egemenler "cambaza bak" yerine "aman salgın var" diyerek olağan koşullarda çok da kolay yapamayacakları bir çok anti demokratik uygulamayı yaşama geçiriyorlar.

İletişim teknolojisinin ulaştığı düzey artık “mızrağın çuvala girmesine” izin vermiyor. Başından beri “iyi yönetemediklerini” söylediğimiz pandemi sürecinde ülke olarak sınıfta kaldık. Kapitalizmin genel kuralı “krizi fırsata çevirmek” bu dönemde “salgını fırsata çevirmek” oldu. Anti demokratik uygulamaların giderek artırılmasının yanı sıra; tüm dünya salgına karşı önlemler alırken tam kapanma açıklayıp “üretim devam edecek” demek ekonomik kırılganlığın itirafıdır. Öte yandan yedek akçenin nerede olduğu sorusu hala yanıt beklerken vatandaşına en düşük sosyal yardım yapan ülkeler arasında yer almamız halka harcanmadığını ortaya koyuyor.

Üretimin devam ettiği, evde kalanlara hiçbir desteğin verilmediği bir kapanma “tam kapanma” değildir. Bu çalışanları salgının kucağına atmaktır. 1 Mayıs’ta demokratik hakların kullanılmasını engellemektir. Alkol yasağı koyarak kendi yaşam tarzını dayatmaktır. İkizdere’de olduğu gibi yağma ve rantın önünü açmaktır.

Rize İkizdere’de günlerdir köylüler kendi yaşam alanlarını korumak için iş makinalarına karşı direniyor. İyidere’deki liman projesi için ihtiyaç duyulacak dolgu malzemesini temin etmek amacıyla 100 hektar alanda 75 yıl süreyle faaliyet yürütülerek 16 milyon ton malzeme çıkartılmak isteniyor. Görünürde Ulaştırma Bakanlığı olsa da asıl işletmecinin Cengiz Holding olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Taş ocağı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararına karşı açılan dava ise Rize İdare Mahkemesinde devam ediyor.

Bir kez daha kamusal varlıklarımız özel bir şirketin çıkarları için yok ediliyor. Hukuka ve kamu yararına aykırı şekilde yandaşlara peşkeş çekilen fabrikalardan, hastanelerden ve okullardan sonra şimdi de doğal varlıklarımız yağmalanıyor.

1 Mayısı İkizdere köylüleri ile birlik, dayanışma ve mücadele duygularıyla kutluyoruz.

TMMOB
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI