MMO: ORMAN YANGINLARININ YAYILMASINI GEREKEN HIZDA ENGELLEYEMEMENİN BAŞLICA NEDENİ KAMU HAVACILIĞININ TASFİYE EDİLMESİDİR

02.08.2021

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Türkiye genelinde yaşanan orman yangınlarına ilişkin  31 Temmuz  2021 tarihinde basın açıklaması yaptı.

Orman Yangınlarının Yayılmasını Gereken Hızda Engelleyememenin Başlıca Nedeni Kamu Havacılığının Tasfiye Edilmesidir

Her yıl yaz aylarında ormanlar ve kırsal yaşam alanlarında yangınlar çıkmasına karşın idarenin sergilediği acizlik hayret vericidir ve kınanmayı hak etmektedir.

Bildiğimiz üzere ülkemizde son günlerde çok sayıda kent, ilçe ve köyde yangınlar çıkmış, ancak yangınların yayılmasının nedeni rüzgarlara bağlanmıştır. Oysa yangınları önlemede en etkili araçlardan olan yangın uçağı kullanımı yok gibidir. Çok az sayıdaki uçak ise başka ülkelerden kiralanmaktadır.

Bu acı durumun nedeni, iktidarın, bir cumhuriyet kurumu ve ülkemizdeki havacılık kültürünün kurucusu olan Türk Hava Kurumu(THK)’nu havacılık kurumu olmaktan çıkarma çabasıdır. İktidar cumhuriyet kurumlarının kurumsal kültürüne saygı duymamış ve tasfiye etmiştir. Gelinen noktada, serbestleştirme-özelleştirme uygulamaları ile havacılığın temellerini atan 96 yıllık THK’nin küçültülmesi, kayyum yönetiminde atıl bırakılması, yangın söndürme uçakları ve diğer ekipmanlarının bakımının yapılmayıp kullanılmaması, hatta satışa çıkarılmasıdır. İktidar THK’yi yağmalanacak bir arsa ofisi olarak görmektedir.

Diğer yandan iktidarın hiçbir uzmanlık alanına saygısı yoktur. Orman köylülerinden başlayarak, orman muhafaza memurlarına ve orman mühendislerine uzanan ormancılık kültürüne de darbe vurulmuştur.

Türkiyemiz serbestleştirme-özelleştirme politikaları, cumhuriyet kurumları ve kamu işletmeciliğinin tasfiyesinin acı sonuçlarını yangınlarda da yaşamaktadır. Halbuki ormanlar ve kırsal bölgeler, ülkemiz ve dünyamızın nefes alma ve temel yaşam gereksinimlerini karşılayan alanlardır. Bildik resmi açıklamalara değil, bu alanların kamucu bir yaklaşımla korunma ve geliştirilmesine ihtiyaç duyuyoruz.

Çağrımız, THK’nin elinde kullanılacak uçak yok vb. sözler sarfetmek yerine, kurumun bütün kadro, uçak, ekipman ve donanımının işler hale getirilmesi, modernizasyon işlemlerinin yapılması, saraylar yapımı vb. israflar yerine yeni uçak ve donanımı tedarik edilerek THK’nin güçlendirilmesidir.

Uçak, Havacılık, Uzay Mühendisliğini bünyesinde barındıran Odamızın, THK’nin ve uçaklarının işler hale getirilmesinde her türlü mesleki katkıya hazır olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.

Yangınlarda hayatılarını kaybeden acılı yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

YUNUS YENER

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI