MMO'DAN ÜNİVERSİTE SINAVLARINA GİRECEK ÖĞRENCİLERE BAZI ÖNERİLER

20.06.2018

Makina Mühendisleri Odası, 30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak ünversite sınavlarına (YKS) girerek mesleğe adım atacak öğrencilere yönelik olarak 20 Haziran 2018 tarihinde bir duyuru ile önerilerde bulundu. 

Üniversite Sınavlarına Girecek Öğrencilere Bazı Öneriler

30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak ve milyonlarca gencin yaşam ve geleceklerini etkileyecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) az bir süre kalmış bulunuyor. Öğrencileri ve velileri sınavdan önce olduğu gibi sınavdan sonra da yoğun günler beklerken öğrencilerimizi ve kamuoyunu bazı konularda aydınlatmak istiyoruz.

Bugün eğitimdeki sorunların en ağır biçimlerinin yaşandığı alanlardan biri de üniversitelerdir. Eğitim sistemindeki ciddi aksaklıklar, sınav sistemi ve bu sistemin sürekli hale getirilmiş değişikliklerle yap-boz tahtasına dönüştürülmesi öncelikle gençlerimizi mağdur etmekte, evrensel normlarda dezavantajlı konuma getirmektedir.

Üniversitelerimizin eğitime ayrılan kaynak yetersizliği,  yeterli öğretim görevlisi ve öğrenim koşulları gibi ciddi ve yerleşik hale gelmiş sorunları bulunmaktadır. Eğitim-öğretimdeki teori-pratik uyuşmazlığı, öğretim elemanı eksikliği, laboratuarların olmayışı, deneysel malzeme eksikliği, bilimsel bilginin geri plana atılması vb. bir dizi olgu mevcut eğitim-öğretimi tartışılır hale getirmiştir.

Üniversitelerde eğitimin niteliği ve toplumsal yaşamdaki karşılığı oldukça değişmiştir. Öyle ki 2003–2017 arasında üniversite sayısı 78’den 181’e, örneğin Odamıza bağlı meslek disiplinleriyle ilgili bölümü bulunan üniversite sayısı 54’ten 143’e; bölüm sayısı ise (burslu öğrenim ve ikinci öğretim veren bölümler de bağımsız değerlendirilmek üzere) 138’den 418’e çıkmıştır. İlgili mühendislik bölümlerinde öğrenim gören öğrenci sayısında da benzer artışlar söz konusudur. Ancak eğitime ayrılan ödenekler, öğretim görevlisi sayısı ve üniversite koşulları gibi göstergelerde eşdeğer bir artış bulunmamaktadır. Mühendislik bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan hızlı artışı, işsiz mühendis sayısını artırmakta, daha da düşük ücretler ve güvencesiz çalışma ile meslek dışı alanlarda çalışmayı yaygınlaştırmaktadır. Bugün ülkemiz gençlerinin en yakıcı sorunu geleceksizliktir. Gençler eğitim sorunları başta olmak üzere, olumsuz istihdam ve çalışma koşullarından dolayı geleceğe umutla bakamaz hale gelmişlerdir.

Mesleğini halkımızın refahı ve mutluluğu için icra eden mühendisler olarak bu olumsuzluklara kayıtsız kalamayız.Bu denli çarpıklıkların olması, aynı zamanda sınava girecek gençler üzerindeki baskı ve stresin artmasına neden olmakta, istem dışı hatalara da yol açmaktadır. Makina Mühendisleri Odası olarak, bu konuda gençlerimize tavsiyemiz, hiçbir engelin bilgilerinin önüne geçmelerine izin vermemeleri ve soğukkanlı olmalarıdır. Gençlerimizin sınav esnasında ve sonrasında sahip oldukları bilgi birikimine ve tercihlere güvenmeleri önemlidir. Özellikle tercihler zamanında, sınav puanına ve üniversiteye göre değil, istedikleri mesleğe göre seçim yapmaları, gençleri sadece dört yıl değil tüm hayatları boyunca istemedikleri bir mesleği icra etmekten kurtaracaktır. İstedikleri mesleklere ait alanları seçtikten sonra, üniversitelerin akademik kadroları, donanımları ve başarı puanları tercihlerde önemli olmalıdır. Eğilimleri genel olarak mühendislik olan gençlerimizin bu hususları değerlendirmeleri ve temel mühendislik bilimlerini inceleyerek tercihlerini belirlemeleri kendi yararlarına olacaktır.

Dünyayı, ülkeyi ve yaşamı tanıyan, anlayan ve ona göre politikalar üreterek yaşama geçiren bir çalışma anlayışı içerisinde olan Odamız, mühendislik eğitimine özel önem vermektedir. Odamız, Makina Mühendisliğinin kapsadığı 30’u aşan uzmanlık alanlarına yönelik vermekte olduğu eğitim ve etkinliklerle öğrencilerin bilgi açıklarını kapatmada ve gelecekte meslek arkadaşlarıyla dayanışma içinde bulunacakları olanakların sunulmasında aktif görev üstlenmektedir. Bu kapsamda mühendislik mesleği ile ilgilenen tüm öğrencilerimize kapımızın sınav öncesi ve sonrası, her zaman açık olduğunu belirtmek isteriz. Gelecek yaşamlarına önemli bir adım atacak olan gençlerimize şimdiden başarılar diliyoruz.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı