MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

18.02.2019

Görevinin gereklerini yerine getirmeyerek, hukuka aykırılığı mahkemelerce karara bağlanan işlemleri yineleyerek kamunun zararına sebep olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında Birliğimizce suç duyurusunda bulunuldu.

YARGI KARARLARINA RAĞMEN HUKUKA AYKIRI USÛLLE PERSONEL İSTİHDAM EDEREK KAMUYU ZARARA UĞRATAN MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

Bilindiği gibi MTA Genel Müdürlüğünce 03.02.2018 tarihinde personel temini için “personel hizmet alımı” ihale edilmişti. Açtığımız davada İdare Mahkemesi, Anayasanın 128. maddesine vurgu yaparak; kamu hizmeti yürüten davalı idarenin asli ve sürekli görevleri için Anayasada belirtilen istihdam şekilleri dışında personel istihdam edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, ihalenin iptaline karar vermiş ve karar Danıştayca da onanarak kesinleşmiştir.

Bir hukuk devletinde idareden beklenen, yargı kararını gecikmeksizin yerine getirmek iken, MTA tarafından yargı kararı hiçe sayılmıştır. MTA yalnızca ihalenin usulü ve adını değiştirerek, bir kez daha asli işlerinde çalışacak personeli Anayasada öngörülen istihdam şekillerinin dışına çıkarak ihale yoluyla taşeron şirketlerce temin etmek için  ihaleye çıkmıştır.

Bu ihaleye karşı açtığımız davada da İdare Mahkemesi, Yargı kararının idarece uygulanmadığının altını çizerek, bir kez daha “İhale yoluyla prseonel çalıştırılamayacağına” karar vermiş ve MTA’nın açtığı ihaleyi ikinci kez iptal etmiştir.

Anayasa ve Yasalar uyarınca yargı kararlarının değiştirilmeksizin ve gecikmeksizin uygulanması kuraldır. Kaldı ki, Anayasa ve Yasada öngörülen kural olmasa dahi bir hukuk devletinde idareden beklenen yargı kararlarına uyulmasıdır. Aksi halde yargı denetiminin de anlamı kalmayacaktır.

Anayasanın ve Yasanın amir hükmü gereği, MTA tarafından asli ve sürekli işlerince çalışacak personel için Anayasada öngörüldüğü üzere kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanması gerekirken, hukuka aykırı işlemlere devam edilmektedir. MTA açıkça suç işlemektedir.

MTA Genel Müdürlüğü kesinleşen yargı kararlarına rağmen, üçüncü kez kiralık personel istihdamı ihalesi gerçekleştirmiştir. Bu durumun öğrenilmesi üzerine ihalenin iptali için de tarafımızda yargı yoluna başvurulmuştur.

MTA Genel Müdürlüğü yargı kararlarını yerine getirmeyerek suç işlediği gibi, defalarca gerçekleştirdiği ihalelerle açık biçimde kamuyu zarara uğratmaktadır. Görevini gereklerini yerine getirmeyerek, hukuka aykırılığı mahkemelerce karara bağlanan işlemleri yineleyerek kamunun zararına sebep olan MTA yetkilileri hakkında Birliğimizce suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu konunun takipçisi olmaya, kamuda kadrolu, güvenceli istihdam için mücadele etmeye devam edeceğiz.