MUĞLA İKK: ÜLKEMİZ, HALKIMIZ, MESLEĞİMİZ, CUMHURİYET, DEMOKRASİ VE LAİKLİK İÇİN HAYIR!

23.03.2017

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu, 22 Mart 2017 tarihinde Muğla Sınırsızlık Meydan'ında 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. "Ülkemiz, Halkımız, Mesleğimiz, Cumhuriyet, Demokrasi ve Laiklik İçin HAYIR Diyoruz!" başlıklı açıklamayı Muğla İKK Sekreteri Alifer Atasever okudu.

Cumhurbaşkanı tek başına Yürütme yani icra gücü olacak ve istisnasız her şeyi belirleyecektir. Bu nedenle HAYIR diyoruz.

Meclisin Yasama/Kanun Yapma yetkisi Cumhurbaşkanının yeni yetkileri ve kararnamelerinin gölgesinde kalacaktır. Bu nedenle HAYIR diyoruz.

Meclisin Yürütmeyi denetleme yetkisi kalmayacaktır. Bu nedenle HAYIR diyoruz.

Cumhurbaşkanı kamu idari yapısı, devlet, milli güvenlik politikaları, kamu kurum ve kuruluşları, sendikalar, dernekler, vakıflar ve toplum örgütlenmelerinin üzerinde tek başına hâkimiyet kuracaktır.  Bu nedenle hayır diyoruz.

Bekleme odasına alınan parlamenter sistemden sonra, Meclisin içinden çıkan Bakanlar Kurulu da tasfiye edilecektir.  Bu nedenle HAYIR diyoruz.

Hükümet tek kişiden ibaret olacaktır.  Bu nedenle HAYIR diyoruz.

Cumhurbaşkanının partili olması parti başkanı olması sağlanacak, tarafsızlığı kalmayacaktır.  Bu nedenle hayır diyoruz.

Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların yargılanabilmesi neredeyse imkânsız hale gelecek, görevleriyle ilgili olmayan suçlar içinde dokunulmazlıkları olacaktır. Bu nedenle hayır diyoruz.

Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’si doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından, 3’ü ise Cumhurbaşkanının kontrolündeki meclis tarafından belirlenecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

Hâkimler Savcılar Kurulu’nun 13 üyesinin 6’sı Cumhurbaşkanı tarafından 7’si ise Cumhurbaşkanının Meclisteki çoğunluk partisi tarafından belirlenecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

Yargı tamamen Cumhurbaşkanına bağımlı olacak.  Bu nedenle hayır diyoruz.

Cumhurbaşkanı dilediği kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların meclise karşı siyasi sorumlulukları olmayacaktır. Bu nedenle hayır diyoruz.

Cumhurbaşkanına Meclis Başkanı değil Cumhurbaşkanı Yardımcısı vekâlet edecek ve tüm yetkilerini kullanabilecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

Seçimleri yenileyebilecek, istediği zaman meclisi fes edebilecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

Cumhurbaşkanı ülkenin merkezi yönetim bütçesini tek başına belirleyecek ve yönetecektir.  Bu nedenle hayır diyoruz.

Olağanüstü Hal kararını yalnızca Cumhurbaşkanı alabilecektir. Bu nedenle hayır diyoruz.

TMMOB olarak, üyelerimizi ve bütün yurttaşlarımızı bu değişikliğe, karanlık gidişe hayır demeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, Demokrasi ve Laiklik mücadelesini sahiplenmeye ve hayır oyu vermeye çağırıyoruz

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu