MÜHENDİSLER VE MİMARLAR TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ TARTIŞIYORLAR

21.09.2002

TMMOB seçimlere, mühendislik ve mimarlık alanlarındaki halktan yana ve uzmanlığına dayanan yaklaşımlarıyla, bağımsızlıktan, demokrasiden, barıştan ve sosyal devletten yana politikalarıyla müdahale etme kararlılığını sürdürmektedir. TMMOB, bu karar çerçevesinde örgüt birimlerimizin yer aldığı kırka yakın ilde Bölge Toplantıları yaparak, hem politikalarını üyelerine ve çalışanlara aktaracak, hem de üyelerinin görüşleriyle politikalarını zenginleştirecektir.

Mühendislerin ve Mimarların eğitiminden istihdamına, meslek uygulama alanlarının daralmasından, ekonomik, demokratik ve sosyal haklarına kadar temel sorunlarının, ülkemizin koşullarından ve uygulanan politikalardan kaynaklandığı bilinen bir olgudur. Bu nedenle, yıllardır belirttiğimiz ve Şubat 2001 krizinden sonra daha yoğun bir şekilde vurguladığımız gibi, sorunların temel çözümü emekten, bağımsızlıktan, demokrasiden ve barıştan yana bir siyasi iradenin oluşması ve bu iradenin iktidara taşınmasından geçmektedir. Mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını ilgilendiren her konuda çalışmalarımız ve girişimlerimiz sürdürülmektedir. Önerilerimiz siyasi iktidara da iletilmekte ancak, önerdiğimiz anlayışa sahip bir siyasi iradenin yokluğu çalışmalarımızın ve girişimlerimizin her aşamasında engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemiz, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları demokratikleştirilmeden, seçimlere katılanlar için eşit ortamlar sağlanmadan, baskın bir erken seçime sürüklenmiştir. Seçimlere katılan partilerin büyük çoğunluğunda, bugün halkımızın işsizlik, yoksulluk, temel insan haklarının hayata geçirilmesi, barış ve eşitlik, vb. gibi temel sorunlarının çözümü için gerekli ve yeterli bir irade bulunmamaktadır. Tam aksine, bu partiler, TMMOB‘nin ve Emek Platformu‘nun, krizlerin ve emekçi sınıfların ve onların bir parçası olan mühendis ve mimarların, yaşadıkları sorunların temel kaynağı olarak değerlendirdikleri dışa bağımlı politikaları, en iyi kendilerinin hayata geçireceklerini belirtmektedirler. Üretim, sanayileşme, kalkınma politikalarını, sosyal devlet ilkelerini ve demokrasiyi savunan partiler olmasına rağmen, IMF politikalarını savunan partiler büyük çoğunluğu oluşturmaktadır.

Biliyoruz ve yineliyoruz:

Uluslararası sermayenin yıllardır doğrudan ya da IMF ve Dünya Bankası vb. örgütler aracılığıyla belirlediği politikaların kıskacında bırakılarak üretimden koparılan, ekonomik bunalımlara ve ağır toplumsal çöküntülere sürüklenen ülkemizin, işsizlik ve yoksulluk koşullarına mahkum edilen halkımızın, tüm bu sorunların üstesinden gelecek kaynakları ve birikimi vardır. Ama öncelikle, siyasi iradenin uluslararası sermayeye değil halka hizmet etmesi yönünde belirmesi gerekmektedir.

TMMOB bu siyasi iradenin oluşması ve iktidara taşınmasında, siyasi partilerden bağımsızlığını ve kurumsal özerkliğini koruyarak, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme kararlılığındadır.

Kaya GÜVENÇ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı