PEYZAJMO: PLASTİK KİRLİLİĞİNE ÇOZÜM

05.06.2023

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla 5 Haziran 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

İsveç'in Stokholm kentinde 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı‘nda alınan  kararla Birleşmiş Milletler tarafından çevre sorunlarına dair farkındalığı arttırmak için Dünya Çevre Günü kabul edilen 5 Haziran`ın bu yılki teması "plastik kirliliğine çözüm" olarak belirlenmiştir. Bu yılki Dünya Çevre Günü`nün ev sahibi ise Fildişi Sahili`dir. Özellikle okyanus yaşamını tehdit eden plastik kirliliği, bu yılki etkinlikte bu soruna derinlemesine eğilinilecektir.

UNEP`in yayınladığı rapor ile plastiklerin çevreye etkilerine yönelik eylem planları arasında plastik kullanımının ve üretiminin azaltılması, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması, depozito uygulamalarının hayata geçirilmesi ve geri dönüşümün ekonomiye katkıları üzerinde durulmuştur. 2040 yılına kadar plastik kirliliğinin böylelikle %30 azaltılması hedeflenmektedir.

Plastik, doğada binlerce yılda çözünebilen ve çözünürken mikro plastik diğer zararlı maddeler haline gelerek toprağa, denize ve dahi içme sularına bile karışarak deniz ürünlerine, çiftlik ve av hayvanlarına ve doğrudan insanlara nüfuz ederek tüm canlılara zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bunu önlemenin yolu da tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmak, geri dönüştürmek ve sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir, doğa dostu ambalajların kullanımını yaygınlaştırmaktan geçmektedir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak tüm canlılar için yaşanılabilir bir gezegen kurma ideali ile sürdürülebilirliğin her aşamasında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi, plastik kullanımının azaltılması, geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması konusunda bilinçlendirme çalışmalarında yer alacağımızı kamuoyuna duyururuz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
15. Dönem Yönetim Kurulu