"SALDA GÖLÜ ÇALIŞTAYI VE FORUM" ETKİNLİĞİNDE TMMOB GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTIK

28.10.2019

“Salda Gölüme Dokunma Platformu” tarafından, 26 Ekim 2019 Cumartesi günü, Burdur ili Yeşilova ilçesinde, Yeşilova Belediyesi Düğün Salonu’nda, “Salda Gölü Çalıştay ve Forum” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Baki Remzi Suiçmez katılarak Birliğimiz görüşlerini paylaştı.

Yoğun bir bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikte, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker ve Platform adına Gazi Osman Şakar’ın açılış konuşmalarının ardından teknik sunumlara geçildi.

Orman Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Baki Remzi Suiçmez, Mimar Birsen Tanyeri ve Av. Mustafa Şahin’in sunumlarının ardından, Yeşilovalı halkı ve onlara destek vermek için Antalya, Denizli, Uşak, İzmir ve çevre il ve ilçelerden gelen doğa gönüllüleri ve yaşam savunucularının görüşlerini belirttiği ve moderatörlüğünü Hasan Yüksel’in yaptığı Forum gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu üyemiz Baki Remzi Suiçmez, ülke genelinde çevre ve doğa talanına karşı yapılan girişimlere karşı TMMOB’un verdiği mücadelelerden örnekler verip, Salda Gölü’nün korunması hakkında Birliğimiz görüşlerini paylaştı. Özetle; Salda Gölünün başlıca üç adet tehdit ile karşı karşıya olduğunu; kuraklık riski ile kuruma, madencilik faaliyetleri ve taşocakları ile kirlenme, turizm baskısı ve Millet Bahçesi Projesiyle yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtip; koruma kullanma dengesi gözetilmeyerek 1. ve 2.derece sit alanlarının kullanıma açılacağını, seçimle gelen yerel yönetimlerin bölgede söz hakkı ve plan yapma yetkisininkalmadığını, tüm yetkinin atanmışlardan oluşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bırakıldığını ve “Kentsel Tasarım Alanı 1-2” ve “Özel Proje Alanı” ile “Millet Bahçesi” önündeki engellerin Ankara’dan hızla aşılmak istendiğini vurgulamış; Salda Gölü’nün doğal haliyle korunarak yaşaması için TMMOB olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğimizin bilinmesi gerektiğini söyledi.