ŞPO: KEYFİ TUTUKLAMALARA SON, HAKNAS SADAK`A ÖZGÜRLÜK!

05.12.2020

TMMOB Şehir Plancıları Odası, Şehir Plancısı Haknas Sadak'ın tutuklanmasına ilişkin 4 Aralık 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

KEYFİ TUTUKLAMALARA SON, HAKNAS SADAK`A ÖZGÜRLÜK!

Üyemiz Haknas Sadak yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında diğer meslek örgütlerinden olan 100`ün üzerinde kişi ile birlikte 20 Kasım tarihinde, sabahın erken saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alınmış ve sevk edildiği mahkeme tarafından 23 Kasım tarihinde tutuklanmıştır.

Ev ve işyeri adresi belli olan, kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmayan Sn. Haknas Sadak`ın hukuki süreçler işletilerek Savcılığa çağrılıp ifadesi alınabilecekken, pandemi sürecinde çok sayıda kolluk kuvveti ile evi basılarak gözaltına  alınması, bulaş riskine rağmen gözaltında tutulması ve akabinde yasalarla tanımlanmış hiçbir hukuki gerekçe yokken tutuklanması, ülkemizde artık rutinleşen bir insan hakkı gaspı ve hukuksuzluk örneğidir.

Anayasa Mahkemesi ve uluslararası mahkemeler tarafından tutuksuz yargılamanın esas olması yönünde çok sayıda emsal karar varken ve ülkemiz yurttaşlara yönelik keyfi tutuklamalar nedeniyle sıklıkla tazminat ödemeye mahkum edilirken, yargı reformunun konuşulduğu bu günlerde, aralarında demokratik kitle ve meslek örgütlerinin üye ve temsilcilerinin bulunduğu isimlere yönelik hukuksuz tutuklamaların izah edileblir bir yanı bulunmamaktadır.

Yargı sistemi baskı aracı olmamalı, üyemiz Haknas Sadak ve diğer meslek örgütlerinin üye ve temsilcileri ile birlikte hukuksuz bir biçimde tutuklu yargılanan tüm yurttaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

Keyfi tutuklamalara son, Haknas Sadak`a özgürlük!

TMMOB Şehir Plancıları Odası