TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NA PROJE ONAYLANMALARIYLA İLGİLİ YAZI GÖNDERİLDİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, 65 ilde kırsal alanda yatırımcıların sundukları inşaat, elektrik ve basınçlı sulama tesisi projelerinin teknik uygunluğunun ve projelere ait metraj, maliyet, teknik şartname, hak ediş vb. dokümanların incelenerek onaylama işinin TMMOB'ye bağlı Odalarca yapılıp yapılmayacağını yazılı olarak sorması üzerine Bakanlığa bir yazı gönderildi.
Bakanlığa gönderilen yazıda; ilgili yönetmelikte belirtilen amaç ve kapsam doğrultusunda yapılacak proje denetlemesinin odalar tarafından gerçekleştirildiği belirtilirken, "Bakanlığınızca proje denetimi konusunda ilgili Oda‘nın onayından geçmek şart koşulduğunda, zaten meslek mensuplarınca zorunluluk olan denetimin gerçekleşme olanağı vardır. Ancak, ilgi yazınızda maliyet, teknik şartname, hak ediş vb. olarak nitelendirilen konularda Odalarımızın bir denetleme yetkisi bulunmamaktadır" denildi.
Tarih: 28 Şubat 2007
Sayı : 441
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü‘ne
ANKARA
İlgi: 19.02.2007 tarih 1161 sayılı yazınız hk.
İlgi yazınızda, 2006-210 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde 65 il dahilinde kırsal alanda yatırımcıların sundukları inşaat, elektrik ve basınçlı sulama tesisi projelerinin teknik uygunluğunun ve projelere ait metraj, maliyet, teknik şartname, hak ediş vb. dokümanların incelenerek onaylama işinin Birliğimize bağlı Odalarca yapılıp yapılmayacağı sorulmaktadır.
Odalarımız, Serbest Müşavirlik Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri ve Büro Tescil Belgesi Yönetmeliği çerçevesinde meslek mensubunun üretmiş olduğu projeyi denetlemektedir. Birliğimizin 25 Nisan 1989 tarih ve 102 sayılı kararıyla yürürlüğe giren mesleki denetim yönetmeliğine uygun olarak tüm Odalarımız Yönetmeliklerini Resmi Gazete‘de yayımlayarak yürürlüğe sokmuşlardır.
"Amaç
Madde1- Bu yönetmeliğin amacı, 28 Haziran 1938 günlü Mühendislik ve Mimarlık hakkındaki Kanun, 5 Ağustos 1983 gün ve 66 sayılı KHK, 16 Eylül 1983 gün ve 85 sayılı KHK, 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı TMMOB Yasası hükümleri uyarınca serbest mühendislik mimarlık ve müşavirlik hizmetleri üreten kişi ve kuruluşların mesleki etkinliklerinin TMMOB‘ye bağlı Meslek Odaları tarafından denetlenmesiyle, Mühendislik ve Mimarlık Hizmetlerinin mesleki esaslar, ülke ve meslektaş yararları yönünde gelişmesini sağlamak, üretilen hizmetlerin meslek odaları standartları, tüzük ve yönetmelikleri ile ülkemizde geçerli diğer standartlara, yönetmeliklere ve esaslara uygunluğunu sağlamak, TMMOB tarafından belirlenen Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri asgari ücretlerinin uygulanmasıyla meslektaşlar arasında haksız rekabeti önlemek, serbest mühendislik, mimarlık ve müşavirlik hizmeti veren kişi ve kuruluşların mesleki denetim, kapasite ve yeterlik açısından değerlendirilmelerine esas olan kayıtların tutulmasını sağlamaktadır.
Kapsam
Madde 2- Bu yönetmelik, serbest çalışarak mühendislik mimarlık hizmetlerini üreten gerçek tüzel kişi; kuruluş ve işyerleri ile bunların ürettikleri mühendislik mimarlık ve müşavirlik hizmetlerine ilişkin esasları kapsar."
Yukarıda alıntı yapmış olduğumuz Yönetmelikte belirtilen amaç ve kapsam doğrultusunda yapılacak proje denetlemesi Odalarımızca yapılmaktadır. Bakanlığınızca proje denetimi konusunda ilgili Oda‘nın onayından geçmek şart koşulduğunda, zaten meslek mensuplarınca zorunluluk olan denetimin gerçekleşme olanağı vardır. Ancak, ilgi yazınızda maliyet, teknik şartname, hak ediş vb. olarak nitelendirilen konularda Odalarımızın bir denetleme yetkisi bulunmamaktadır.
Bilgi ve gereğini rica ederiz.
Saygılarımızla,
N.Hakan GENÇ
Genel Sekreter Vekili