TMMOB, ANKARA POSTA İŞLEME MERKEZİ ÖNÜNDE KESK İLE BİRLİKTEYDİ
TMMOB, Toplu Görüşme Süreci'nde bir dizi eylemlilik içinde bulunan KESK'e 19 Ağustos 2005 tarihinde Ankara Posta İşleme Merkezi önünde destek verdi. Etkinlik KESK'e bağlı Haber-Sen tarafından düzenlendi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın da katıldığı etkinlikte, Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi ile KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul birer konuşma yaptılar.
KESK HABER-SEN Genel Başkanı Esin Yelekçi konuşmasında şunları söyledi:
"Bak postacı geliyor, selam veriyor
Herkes ona bakıyor, merak ediyor
Çok teşekkür ederim postacı sana
Çok sevinçli haberler getirdin bana..."
Şarkısıyla karşıladığımız, yaz-kış, yağmur-kar demeden Edirne‘den Ardahan‘a, Sinop‘tan Hatay‘a, İzmir‘den Ağrı‘ya haberler taşıyan, POSTACI artık isyan ediyor.
Telefon, cep telefonu, kredi kartı ekstresi derken, son yıllarda her eve, her işyerine giden faturalar 5-6 katına çıktı. İş yükü bu kadar artmasına rağmen, dağıtıcı sayısı her geçen gün azalıyor.
Ülkemizin nüfusu artıyor, kentlerimiz büyüyor, hizmet alanı katlanarak genişliyor, ama PTT‘de çalışan personel sayısı her geçen gün azalıyor.
1997 yılında 1614 kişiye posta hizmeti veren bir PTT emekçisi 2005 yılında 2300 kişiye hizmet veriyor. 1997 yılında 4880 kişiye posta hizmeti veren bir dağıtıcı 2005 yılında 6181 kişiye hizmet veriyor. Hayatımıza son on yılda giren ve her geçen gün sayıları artan cep telefonu faturaları, kredi kartı ekstreleri, çeşitli sınavların başvuru ve sonuç belgeleri vs. Bütün bunlar, postacının çantasına her gün yeni kilolar eklenmesi anlamına gelir.
Son 5 yılda 42 dağıtıcı sağlık nedenleriyle malulen emekliye ayrıldı. Dağıtıcılık yaparken çeşitli nedenlerle sağlığını kaybeden 54 dağıtıcının unvanı değiştirildi. 155 dağıtıcı, sağlık raporları doğrultusunda dağıtıma çıkmıyor, posta servislerinde gönderilerin ayrımı, sevki ve kaydı gibi hizmetlerde çalışıyor. Yıllardır PTT‘ye hizmet eden, bu hizmet sırasında sağlıklarını kaybeden, bu nedenle Sağlık raporu alan dağıtıcılar, "işe alınma koşullarını kaybettin" denerek; hizmetli kadrosuna geçmeye ya da emekli olmaya zorlanıyor.
Hizmetli kadrosuna geçmeyi ya da malulen emekli olmayı kabul etmeyenler ise işten çıkarılmakla tehdit ediliyor.
Her türlü zor koşullara rağmen hizmet veren posta dağıtıcılarının elinden alınan fiili hizmet zammı (yıpranma hakkı)‘nın verilmesi için yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Ülkemizde her geçen gün kötüye giden ekonomik durum ve vatandaşlarımızın içine düştüğü sıkıntılar, dağıtıcıların can güvenliğini tehdit etmeye başladı. Son yıllarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle adli tebligat sayısı arttı. Adli tebligatı almak istemeyenler, görevini yapan posta dağıtıcılarına saldırmaya başladı.Gün geçmiyor ki, bir dağıtıcı arkadaşımız saldırıya uğramasın!
İşsizliğe ve ekonomik sorunlara çözüm getirme vaadiyle iktidara gelen AKP ise bugüne kadar IMF direktiflerini yerine getirmekten başka bir iş yapmadı. PTT‘nin acil olarak 4 bin 500 personele ihtiyacı var. Biz daha nitelikli kamu hizmeti için kadrolu personel alınmasını isterken, AKP hükümeti PTT‘nin de özelleştirme kapsamına alınması ve iş güvencesini kaldırmak için zemin hazırlıyor.
"Daha kaliteli, hızlı güvenilir ve çağdaş hizmet için, tören değil yeterli personel istiyoruz" diyen Sendikamızın üyeleri ve yöneticileri, çözüm yerine sorun üreten PTT yöneticileri tarafından sürgün ediliyor.
PTT hizmetleri aksadıkça, kurumun güvenirliliği sarsılıyor ve halkımız yasadışı hizmet veren özel şirketlere yöneliyor.
AKP hükümetine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘a ve PTT yöneticilerine buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz.
PTT emekçilerinin sesine kulak verin. Biz sadece işimizi iyi yapmak, işimize, aşımıza ve kurumumuza sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. PTT‘nin personel ihtiyacının karşılanması için bir an önce gerekeni yapın. Eğer siz gerekeni yapmazsanız biz gereğini yapacağız. Böyle giderse, sağlığımız ve psikolojimiz bozulduğu için mektuplar dağıtılamaz. Yarın tüm posta dağıtıcıları hastalandığı için mektuplar dağıtılamayabilir. Eğer personel sayısının yeterli olduğunu iddia ediyorsanız gelin siz dağıtın bu mektupları.
Gücünü çalışanlardan ve üyelerden alan HABER-SEN bu sorunun çözümü için mücadelesini sürdürecektir.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz.
Yaşasın HABER-SEN
Yaşasın KESK