TMMOB KOCAELİ İKK: EKMEĞİ VE HAKLARI İÇİN DİRENEN MİGROS DEPO VE BALDUR İŞÇİLERİ DİRENİŞ VE DAYANIŞMAYLA KAZANACAKLAR

01.02.2021

Aralarında TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu'nun da bulunduğu Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri 1 Şubat 2021 tarihinde İzmit Sabri Yalım Parkı’nda grevde olan BALDUR ve Migros işçileri için bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptılar.

BASINA VE KAMUOYUNA

Dünya genelinde görülen Koronavirüs salgınında neredeyse 1 yılı geride bırakacağız. Bu 1 yıllık süreçte, virüsün yayılım hızının pik yaptığı dönemde dahi, iktidar ne olursa olsun üretim sürsün, çarklar dönsün tutumuyla, patronların karı uğruna insan yaşamını göz ardı etmiş, işçi ve emekçiler sürü bağışıklığına terk edilmiş, yoksulluk ve açlığa mahkum edilmiştir. Pandemi süresince 'hastalık mı, açlık mı' ikilemi arasında çalışmak zorunda bırakılan işçilerin her türlü talebini görmezden gelen iktidar, sıra patronlara gelince adeta kesenin ağzını açmıştır. Hükümet tarafından açıklanan tüm paketlerden patronlara teşvik ve destekler çıkarken işçilerin payına ise kazanılmış haklarının gasbı, güvencesizlik ve esnek çalışma düşmüştür. Kısa çalışma ödeneği adı altında işsizlik sigortası fonu patronların yağmasına açılırken, “işten atmalar yasaklanıyor” propagandası eşliğinde gündeme getirilen torba yasayla ücretsiz izin ve tazminatsız işten çıkarmaların önü açılmıştır. Hükümet ve patronlar pandemiyi fırsata dönüştürüp işçi haklarını budarken işçilerin çalışma ve yaşam koşulları her geçen gün daha da ağırlaşmıştır.

Sanayi kenti olan ilimiz Kocaeli’de pandemi ile geçen 1 yıla baktığımızda,

Sosyal Güvenlik Kurumu aylık bülteni sigortalı istatistikleri Ekim 2020'ye göre, ilimizde aktif sigortalı sayısı 604 bin 182 kişidir. İşkur İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre pandemi süresi boyunca, ilimizde faaliyet gösteren toplam 17 bin 237 işyerinde çalışan 150 bin 138 işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır. 17 Nisan 2020'den 31 Aralık 2020 tarihine kadar ücretsiz izne gönderilerek nakdi ücret desteği alan işçi sayısı ise 59 bin 843 kişidir.

Peki, bu rakamlar ne anlama gelmektedir?

-Kocaeli'de her 4 çalışandan 1’i pandemi boyunca normalde aldıkları ücretin en fazla %75’ini alabildiler ve gelirlerinin dörtte birini kaybettiler.

-Her 3 çalışandan 1’i pandemi sürecinde gelir kaybına uğradı, daha fazla yoksullaştı.

-Her 10 çalışandan 1’i ücretsiz izne çıkarılarak aileleriyle birlikte ayda 1168 Lirayla yaşamaya mahkum edildiler.

İşten çıkarmaların yasak olduğu salgın süresince milyonlarca işçi patronlar tarafından “ekonomik koşullar” gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkarıldı. Ücretsiz izin uygulamasıyla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulmakta ve SGK emeklilik primleri ödenmeyerek daha geç emekli olmaları dayatılmaktadır.

Ücretsiz izin uygulaması 29 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından 17 Mart tarihine kadar bir kez daha uzatıldı. Ücretsiz iznin uzatılmasının ardından 31 Aralık günü Çayırova Şekerpınar OSB'de faaliyet gösteren Migros Depo'da 60 işçi, GOSB'da faaliyet gösteren TAYAŞ gıda fabrikasında 70 işçi, Onat Alüminyumda 18 işçi, Systemair HSK’da 21 işçi  ücretsiz izne çıkarıldı. Patronlar, hükümetin torba yasa ile onlara verdiği, istediği sayıda işçiyi üstelik işçilerin onayı olmadan ücretsiz izne çıkarma hakkını adeta tepe tepe kullanıyor ve ücretsiz izni bir cezalandırma yöntemine dönüştürüyor.

Ücretsiz izne çıkarılan Migros Depo işçileri 16 saate varan ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerinde salgına karşı önlemlerin alınması, işçilere dönük baskı ve tacizlere son verilmesi, ücretsiz izne çıkarılan işçilerin işbaşı yaptırılması için 5 Ocak’tan bu yana direniyorlar.

Yine, Çayırova Şekerpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan İspanya sermayeli Baldur Süspansiyon fabrikasında Birleşik Metal-İş sendikasına üye olduğu için işten atılan 3 işçinin sendikalı olarak işe geri dönmek için fabrika önünde direnişleri devam ederken, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması sonucunda Birleşik Metal-İş grev ilanını fabrikaya astı ve yapılan oylama sonucu grev kararı alındı. Patronun grev kırıcılığına ve gözaltılara rağmen Baldur işçileri 25 Aralıktan beri grevdeler ve direnişlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Kocaeli bir emek kenti, bu emek kentinde pandemi süresince her 10 işçiden biri ücretsiz izne çıkarılmışsa, her dört işçiden biri gelirinin dörtte birini kaybetmişse, işçiler daha fazla yoksullaşmışsa bunu tersine çevirebilmek için birlikte mücadele şarttır. Çağrımız bu kentteki işçi sendikalarına, işçilere ve emekçileredir. Sendikalar bir an evvel ücretsiz izin uygulaması ve işten atmaların son bulması için harekete geçmelidir. Bu saldırı tüm işçi sınıfınadır ve bu saldırıya birlikte karşı konulmalıdır. Gelin; ücretsiz izin ve işten atmaların son bulması, tam zamanlı iş, tam ücret, işsizlik sigortası fonunun sadece işçiler ve işsizler için kullanılması için birlikte mücadele edelim.

Ekmeği ve hakları için direnen Migros Depo ve Baldur işçileri direniş ve dayanışmayla kazanacaklar.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz. Yaşasın Sınıf  Dayanışması.

KOCAELİ EMEK VE DEMOKRASİ BİLEŞENLERİ