TMMOB TARIM ORKAM SEN'İN EYLEMİNE DESTEK VERDİ
KESK'e bağlı Tarım Orman ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği eyleme TMMOB de destek verdi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Genel Sekreter Vekili Hakan Genç Tarım Orkam-Sen tarafından Orman ve Çevre Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasına katıldı.
Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi :
Bugün Türkiye‘nin en uç noktaları da dahil hemen hemen her köşesinde görev yapmaya çalışan Çevre ve Ormancılık çalışanları, Türkiye yüzölçümünün %27‘sini kaplayan ülkemizin en önemli doğal varlıklarından olan ormanların korunması, planlanması, işletilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, 81 il bünyesindeki Çevre ve Orman İl Müdürlüklerindeki faaliyetleri ile ülkeye yeni orman alanları kazandırılması, Doğa Koruma ve Milli parklar çalışmaları ile ormanların ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, orman köy ilişkileri çalışmaları ile ülkenin en yoksul kesimlerini teşkil eden orman köylülerinin ormanlara yönelik olumsuzluklarını en aza indirecek projeler geliştirilmesi ve uygulanması, çevre sorunlarının çözümüne yönelik sağlıklı bir çevre yönetimi oluşturma gibi çok yoğun bir çalışma yürütmektedirler.
Öyle ki;Ormanların ve yaban hayatın korunması, geliştirilmesi görevlerini yaparken yüzlerce arkadaşımızın görevleri başında yaşamlarını yitirdiğini, sakat kaldığını, orman yangınlarında diri diri yandıklarını biliyoruz.
Çevre ile ilgili bugün denetlenmesi gereken 100.000‘ün üzerinde tesis varken Bakanlık bünyesindeki ve 1000 civarındaki personel ile bu görevin üstesinden gelinmeye çalışılmaktadır.
Çevre ve Ormancılık çalışanları,bütün bu görevleri yerine getirirken bu ülkedeki ortalama yaşam standartının en alt sınırı olan (açlık sınırı) ortalama 700 YTL gibi bir ücret almaktadır. Oysa; bu ülkede ekonomik olarak geçinebilmek için bilindiği gibi 1700 YTL‘ye gereksinme duyulduğu açıktır. Zaten düşük olan ücret azlığı nedeniyle açlık sınırında yaşayan Çevre ve Ormancılık çalışanları, bu mağduriyetlerinin yanında diğer kurumlar arası dengesizlikten de en çok etkilenen çalışanların başında gelmekte ve ek ödeme, tazminat gibi ekonomik bir takım iyileştirmelerden de mahrum kalan 2-3 kurum çalışanından birisidir.
Bu durumun giderilmesi amacı ile; geçtiğimiz ay içinde tüm Çevre ve Ormancılık çalışanlarına verilmesi için düzenlenen ve Çevre Kanunu Taslağı içinde yer alan Ek-Ödeme düzenlemesi 7 Nisan 2005 tarihinde Çevre Komisyonundan çıkarılmıştır.
Çevre ve Ormancılık çalışanlarından esirgenen bu durum bu karardan hemen sonra kimi kurum çalışanlarına verilerek var olan dengesizlik daha da arttırılmıştır.
Çevre ve Ormancılık çalışanlarının tümünün beklentisi olan bu düzenlemenin kanundan çıkarılması çalışanları oldukça olumsuz etkilemiştir.
İşte; Çevre ve Ormancılık çalışanları bu duruma tepki gösterdikleri için Ankara‘dalar.
Bu haklı istemlerini duymak istemeyenlere duyurmak için buradalar.
Sayın, Bakan çalışanlarını gözden çıkarmış gibi görünüyor. Ancak; bu kadar yoğun ve karmaşık işleri bu çalışanlarla yapmak zorunda olduğunu da iyi bilmelidir.
Çevre ve Ormancılık çalışanları haksız ve olmayan bir şeyi istemiyorlar. Haklarını istiyorlar ve sonuna kadar bu taleplerinin arkasında olacaklardır.
Çevre Kanununun TBMM gündemine alındığını biliyoruz. Talebimiz Taslaktan çıkarılan Ek-Ödeme düzenlemesinin Çevre Kanunu içine tekrar alınması ve yasalaşmasıdır.
Tüm çalışanların bu etkinlikteki öncelikli talebi budur.