TMMOB VE BAĞLI ODALARI ZEYTİNLİKLERİN MADEN SAHASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI DAVA AÇTI

07.03.2022

1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve ülkemizdeki mevcut zeytinliklerin Madencilik faaliyetleri kapsamında sökülebilmesini sağlayacak olan yönetmelik değişikliğine karşı TMMOB ve Bağlı odaları tarafından dava açıldı.

Yüzlerce yıllık tarımsal emeğin ürünü olan ve anayasa ve yasalar tarafından koruma altında tutulan zeytinliklerin maden şirketleri tarafından ortadan kaldırılmasına yönelik değişiklik kamuoyunda büyük bir tepki yaratmıştı.

Anayasaya, yasalara ve hepsinden de önemlisi kamu yararına aykırı bu düzenlemeye karşı TMMOB ve TMMOB’ye bağlı 19 Oda tarafından 7 Mart 2022 tarihinde “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1.maddesi ile eklenen Maden Yönetmeliğinin 115.maddesinin 4.fıkrasının” yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin Danıstay’a dava açıldı.

Açılan dava dilekçesinde, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle ülkemizdeki zeytinlik sahalarının yok edilerek telafisi imkansız zararların ortaya çıkacağı dile getirilmiş ve bu durumun anayasaya, yasalara ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu ifade edilmiştir.

TMMOB ve

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası