TMMOB VE TTB ADANA BİLEŞENLERİNDEN SAĞLIK BAKANLIĞINA ULUSAL BESLENME KONSEYİNDEN ÇIKARILMA TEPKİSİ

18.02.2019

TMMOB ve TTB Adana Bileşenleri 18 Şubat 2019 tarihinde Adana Tabip Odasında bir araya gelerek TMMOB ve TTB'nin Sağlık Bakanlığı'nca oluşturulan “Ulusal Beslenme Konseyi”ne önce dahil edilip sonra çıkarılmasına ilişkin bir basın açıklaması yaptılar.

Ortak açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman okudu:

Ülkemizde sağlıklı beslenme kültürünün yaygınlaştırılmasına ve beslenme ile ilişkili hastalıklarının önlenmesine yönelik ülke politikalarının geliştirilmesinde konuya ilişkin tarafların görüş ve önerilerinin alınması için oluşturulan “Ulusal Beslenme Konseyi”nde, konuyla yakından ilgili olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği dışlanmıştır.

TMMOB ve TTB, 3 Kasım 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Birliklerimize gönderilen “Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği Taslağı”nda, “Konseyin Oluşumu” başlıklı 5. Maddede üye olarak yer almıştır. Her ne olduysa 9 Şubat 2019 tarih ve 30681 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği’nde isimlerimiz çıkarılmıştır. Daha önce yönetmelik henüz yayımlanmamışken, 29 Ocak 2019 tarihinde “Ulusal Beslenme Konseyi Kuruluyor” başlıklı haberler yapılmış ve haber içerisinde yönetmelik maddelerine yer verilmiştir. Yönetmelik yayımlanmadan yaptırılan haberlerde Birliklerimizin isimlerinin yer almadığının görülmesi üzerine Sağlık Bakanlığına yazı yazılmış ve konu ile ilgili bilgi istenmiştir. Bakanlık sorularımıza cevap vermemiştir. Bakanlığın tarafımıza vermediği yanıt ancak yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandığında öğrenilebilmiştir! Sağlıklı beslenme politikalarının oluşturulması amaçlanan Konseye hekimlerin ve beslenme alanına ilişkin mühendislik disiplinlerin meslek örgütleri olan TTB ve TMMOB’nin alınmamasının kabul edilir bir yanı bulunmamaktadır.

Aynı Yönetmeliğin 12. Maddesinde “Bilimsel komisyonların üyeleri; uzmanlık alanlarına göre üniversite öğretim üyelerinden oluşur. Üyeler; üniversitelerin yetişkin ve çocuk endokrinoloji/metabolizma bilim dalı, iç hastalıkları anabilim dalı, çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı, sosyal pediatri bilim dalı, toksikoloji bilim dalı, onkoloji bilim dalı, eczacılık, ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliğinden öğretim üyeleri ile beslenme ve diyetetik bölümlerinin çocuk ve toplum beslenmesi ile besin biyokimyası ve gerektiğinde ilgili bilim dalları öğretim üyelerinden oluşur” denilirken, bu üyelerin meslek kuruluşları olan TMMOB’nin ve TTB’nin dışarıda bırakılmasının arkasında Bakanlığın kötü niyetinin olduğu ortadadır.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu” gibi oluşumlar Konseyde yer alırken, TTB ve TMMOB’ye yer verilmemesi, Bakanlığın konuya bilimsel temelden uzak bir şekilde yaklaştığını göstermektedir. Beslenme politikaları, ticaret erbapları tarafından değil, bu alanda çalışan bilim insanları tarafından belirlenmelidir. Taslak metinde birçok yerde gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme, gıda güvenliği ve sağlık vurgusu yapılırken, yayınlanan yönetmelikte gıda güvenliğinin sağlıklı beslenme ve sağlık ile olan kurgusunun ortadan kaldırıldığı açık bir şekilde görülmektedir.

Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenliği konusu son yıllarda ülkemizde en öne çıkan sorunların başında yer almaktadır. Başta askeriye ve yurtlar olmak üzere toplu yemek çıkartılan yerlerde yaşanan besin zehirlenmelerinin, sağlıksız koşullarda hizmet veren işletmelerin, uygun olmayan biçimlerde saklanan gıda malzemelerinin toplumumuzda yarattığı olumsuz etkiler hafızalarımızda tazeliğini koruyorken Bakanlığın bilim dışı yaklaşımı sorunun daha da büyüyeceğini göstermektedir. Sağlık Bakanlığı, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme anlamında gıda güvenliğini göz ardı etmemelidir. Halk sağlığını ilgilendiren bir konu ile ilgili oluşturulan ulusal konseyde konunun muhatabı olan meslek kuruluşlarının temsiliyetinin sağlanması ile ilgili yapılan bu hatadan bir an önce dönülmelidir.

TMMOB - TTB Adana Bileşenleri