ZMO: 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ UMUTLU OLSUN!

15.10.2020

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 15 Ekim 2020 tarihinde Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ UMUTLU OLSUN!

Kadınların gerek üretim, gerekse ailenin beslenmesinde üstlendikleri sorumlulukları dikkate alan Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim’i “Dünya Kadın Çiftçiler Günü” olarak ilan etmiştir.

Tarih boyunca kadının üretkenliği, onun toprak ile özdeşleşmesine yol açmış ve “toprak ana” kelimesi her dilde karşılığını bulmuştur. Bugün ise “toprak ana” dertli, “sadık yâr” yorgun, “en güzel kadın” kırgın.

Kırsal alanlardaki kadın için üretim ve ev işlerinin birlikte yapılması, eğitim düzeyinin ve toplumsal statünün düşüklüğü, örgütlenmenin sağlanamaması, kısmi çalışma olanaklarının bulunmaması ve başta sosyal güvenlik olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili yasal mevzuattaki eksiklikler nedeniyle önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır.

TÜİK 2020 yılı Temmuz ayı verilerine göre;

• Tarımda kadın istihdam oranı %41,5
  • Ücretli veya yevmiyeli olarak çalışan kadın oranı %12
  • İşveren olarak çalışan kadın oranı %0,2
  • Kendi hesabına çalışan kadın oranı %8,6
  • Ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın oranı %78,3
  • Tarımda sosyal güvenliği olmadan kayıt dışı çalışan kadın oranı %95

Kırsal kesimde kadınların rollerinin çokluğu ve çeşitliliği (geleneksel ev işleri, rutin günlük yaşam faaliyetleri, tarımsal faaliyetlere katılma) çalışma koşullarını zorlaştırır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle tüm bu kadın emeği resmi istatistiklere / milli gelir hesaplarına da yansıtılmaz.

Öte yandan, hükümetler tarım politikalarında küçük çiftçilerden çok büyük işletmelere yer verme eğilimdedirler. Oysa küçük çiftçilerin çoğunluğunun kadın emeği ile ayakta durduğu, kırsal kesimdeki tüm toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşın, kadınlar olmadan tarımın da/kırsal toplumun da varlığını sürdüremeyeceği düşünülürse, tarımda amaçlanan sürdürülebilirlik için kadınların önemi anlaşılmalıdır.

Kadınların birçok ülkede işgücünün en az yarısını oluşturduğu gerçeğini göz ardı eden gelişme stratejileri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açar ve böylece tarım sektörüne potansiyelini tam olarak kullanma fırsatını tanımaz. Bu durum yalnızca kadınlar için olumsuz koşulları ortaya koymakla kalmaz aynı zamanda ülke için de bir olumsuzluktur. Bu nedenle sağlıklı bir ekonomiye ve dengeli bir kalkınma politikasına dayalı, insanların eşit ve özgür yaşadıkları bir dünya isteniyorsa öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği temelli bir ortak irade gereklidir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak tarımsal üretimde yer alan üreten kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlar, emekçi kadınlarımıza saygılar sunarız.

Baki Remzi Suiçmez